Slik gikk det i fjor

Da siste runde var ferdigspilt stod Manchester United igjen som vinnere av Premier League 07/08. Lørdag starter den nye sesongen.
Da siste runde var ferdigspilt stod Manchester United igjen som vinnere av Premier League 07/08. Lørdag starter den nye sesongen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI morgen er ventetiden endelig over for anglofile fotballfans over hele landet. For å korte ned ventetiden litt tar vi en titt på noen av de mange høydepunktene fra i fjor - måned for måned. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengene i toppklubbene fikk vinger og fløy ut av vinduet før sesongen startet i august 2007. Manchester United brukte over £50 millioner på Carlos Tevez, Owen Hargreaves, Anderson og Nani, mens Liverpool spyttet ut over £20 millioner for Fernando Torres, for å nevne noen.

August:

Manchester United fikk en treg start med to poeng på de tre første kampene, og det var Manchester City som spratt ut i fullt firsprang fra startblokkene. De imponerte stort under sin nye manager Sven-Göran Eriksson. Laget inntok andreplassen bak Chelsea da vi nærmet oss månedsskiftet, etter blant annet å ha slått erkerivalen Manchester United.

September:

Chelsea slet voldsomt i september.Chelsea slet voldsomt i september.

På de fire kampene som fulgte i september var Chelsea i fritt fall. De tok to poeng, og Roman Abramovitsj mistet tålmodigheten med sin trener José Mourinho. Han ble skuflet ut av portene på Stamford Bridge, og den mye mer ukjente Avram Grant ble hans erstatter. Han gikk stillere i dørene, proklamerte seg ikke som «the Special One», så ikke like glamorøs ut som sin forgjenger, og fikk faktisk kritikk for dette i engelsk presse. Elles kom Arsenal som en kule i september og inntok tabellteten foran de to Manchester-lagene. Liverpool gruste Derby 6-0 og sistnevntes marerittsesong var godt i gang. Derby tok for øvrig også sesongens eneste seier denne måneden, mot Newcastle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oktober:

Sammy Lee forsvant ut dørene hos Bolton og hans regjeringstid etter Sam Allardyce ble særdeles kortvarig. Gary Megson kom inn og fikk deler av fanskaren til å sette maten i halsen da han ble annonsert. Men han skulle vise seg å redde laget fra nedrykk og imponere i UEFA-cupen. Tottenhams Martin Jol måtte også gå i oktober, etter det han selv oppfattet som en latterlig behandling fra eget styre. Juande Ramos kom inn fra Sevilla og tok over på White Hart Lane. Arsenal holdt fortsatt koken på toppen av tabellen, men Manchester United var tilbake på vinnersporet igjen. Manchester City holdt også god kurs anført av en strålende Elano, mens Liverpool rullerte på laget og lå på en skuffende 6. plass. Helt i bunn hadde Derby fått selskap av Bolton og Tottenham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

November:

Billy Davies fikk sparken i Derby og Paul Jewell tok over, mens Steve Bruce gikk fra Birmingham til Wigan. Alex McLeish sa opp som landslagssjef for fedrelandet Skottland for å ta over på St. Andrew`s. Arsenal utliknet på sin side til 2-2 på overtid mot Manchester United hjemme på Emirates, og holdt på serieledelsen. William Gallas var mannen som satte inn scoringen. Sunderland tapte 7-1 mot Everton, og Roy Keane opplevde sin største nedtur som sjef for the Black Cats. Avram Grant ledet Chelsea i det stille og laget klatret på tabellen, nesten uten at noen merket det. Aston Villa hadde også en kjempemåned og vant alle fire kampene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Desember:

Ronaldo var stor i desemberRonaldo var stor i desember

Cristiano Ronaldo scoret syv mål i desember og United var igjen på toppen av Premier League. Laget tapte riktignok mot West Ham, men gjorde det godt i den viktige juleperioden, og forspranget på Chelsea var fortsatt betryggende. Lawrie Sanchez måtte gå i Fulham etter en forferdelig første halvdel av sesongen, hvor laget bare hadde to trepoengere i Premier League. Roy Hodgson kom inn som hans erstatter, og den tidligere Viking-treneren kom til å bli den store frelseren for Fulham - men det var ikke mange som trodde da det nye året satte i gang.

Januar:

Sam Allardyce fikk sparken i Newcastle og inn kom en gammel kjenning i Kevin Keegan. Mannen som bare måneder tidligere proklamerte at det var «usannsynlig» at han igjen kom til å trene et lag gjorde helomvending, og tok fatt på sin andre periode som sjef. Han ble mottatt som Messias, men tapene kom tett i starten for Keegan. Det skulle gå hele åtte kamper før han fikk sin første seier. Arsenal holdt fortsatt koken, mens Ronaldo scoret ytterligere seks mål for United i januar. Liverpool var akterutseilt i tetkampen, mens Chelsea gjorde sin beste måned og tok åtte seirer til tross for at Didier Drogba og Michael Essien var borte på Afrika Cup of Nations.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Februar:

Dette var måneden da både Manchester United og Arsenal møtte litt motgang. Det begynte å gå dramatisk utforbakke for Arsenal da Eduardo brakk benet etter møtet med Birminghams Martin Taylor. De røde klarte bare 2-2 i dette bortemøtet, mens United scoret i siste minutt mot Tottenham borte og halte i land ett viktig poeng. Manchester City tok så «the double» over naborival United. Fernando Torres scoret tre for Liverpool mot Middlesbrough, og Jimmy Bullard gav Fulham tre sårt tiltrengte poeng med sitt mål mot Aston Villa. Wigan tok to viktige seirer mot West Ham og Derby, og Steve Bruce kunne puste litt lettere. Tottenham vant ligacupen etter å ha slått Chelsea 2-1 etter ekstraomganger på Wembley.

Mars:

i mars ble Derby og Paul Jewell klare for nedrykki mars ble Derby og Paul Jewell klare for nedrykk

Arsenal var plutselig seks poeng bak i tetkampen, da de tapte mot Chelsea borte. The Blues var på sin side fortsatt fem poeng unna toppen. Derby tok to poeng i mars, men gikk også på en kjempesmell og tapte 6-1 mot Chelsea. Etter 2-2 mot West Ham var Derby også uten teoretisk mulighet til å overleve. Kevin Keegan fikk sin første seier i Premier League etter sin gjeninntreden hos Newcastle med 2-0 mot Fulham. Tottenham var med i kamper som inneholdt totalt 27 mål i mars, inkludert en 4-4 thriller mot Chelsea. Liverpool hadde en god måned, men det hadde ikke Javier Mascherano. Han mistet hodet fullstendig og ble utvist mot Manchester United på Old Trafford, i en kamp de røde djevlene vant 3-0. Everton var ute å kjøre i kampen om Champions Leauge-plass etter tap i Merseyside-derbyet og tap mot Fulham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

April:

Chelsea slo Manchester United 2-1 på Stamford Bridge, og de to lagene lå på samme poengsum etter dette. Det var igjen vidåpent i tittelkampen. I samme måned tapte Chelsea to livsviktige poeng mot Wigan i siste spilleminutt på hjemmebane. Unødvendige poengtap hjemme skulle vise seg å bli skjebnesvangre for Chelsea. Fulham tapte mot Sunderland, men vant så mot både Reading og Manchester City (3-2 etter å ha ligget under 2-0), og et ørlite håp var tent for Roy Hodgsons menn. Bolton vant to og en fikk uavgjort denne måneden, mens Reading fikk tre tap på rappen. Aston Villa scoret totalt 15 mot Bolton, Birmingham og Derby, og var dermed med i kampen om femteplassen for fullt.

Mai:

Før siste runde var det bare målforskjell som skilte Manchester United og Chelsea. United hadde mye bedre målforskjell og seier mot Wigan var godt nok. De røde gjorde jobben og tok enda ett ligagull, og Cristiano Ronaldo stoppet på utrolige 31 mål. Boltons utlikning i siste minutt på Stamford Bridge gjorde at det også var forskjell mellom United og Chelsea på poeng til slutt. Arsenal kom godt mot slutten og endte opp bare fire poeng bak seierherrene, mens Liverpool rykket godt i fra byrival Everton i kampen om den fjerde og siste Champions League-plassen. Ashley Young, Gabriel Agbonlahor og John Carew var viktige bidragsytere for Aston Villa på sjetteplass, mens Roque Santa Cruz og David Bentley var med på å sikre Blackburn syvendeplassen. Birmingham og Reading vant sine kamper mot henholdsvis Blackburn og Derby i siste runde, men Fulham vant mot Portsmouth og var laget som tradisjonen tro reddet kontrakten i Premier League helt på tampen av sesongen. Portsmouth vant FA-cupen, og Harry Redknapps avgjørelse om å si nei til jobben i Newcastle tidligere i sesongen bar frukter for fansen på sørkysten av England.

Fjoråret gav altså utallige dramatiske og spennende øyeblikk for alle som elsker ligaen på balløyen. Det er godt det bare er én dag igjen til vi på ny kan benke oss foran skjermene og på stadionene i England.

Slik endte det i fjor:

(Kilde: Wikipedia)

PlassLagSpiltVunnetUavgjorteTapMål forMål mot+/−Poeng

1

Manchester United

38

27

6

5

80

22

58

87

2

Chelsea

38

25

10

3

65

26

39

85

3

Arsenal

38

24

11

3

74

31

43

83

4

Liverpool

38

21

13

4

67

28

39

77

5

Everton

38

19

8

11

55

32

23

65

6

Aston Villa

38

16

12

10

71

51

20

60

7

Blackburn

38

15

13

10

50

49

1

58

8

Portsmouth

38

16

9

13

48

40

8

57

9

Manchester City

38

15

10

13

45

53

–8

55

10

West Ham

38

13

10

15

42

50

–8

49

11

Tottenham

38

11

13

14

66

61

5

45

12

Newcastle

38

11

10

17

45

65

–20

43

13

Middlesbrough

38

10

12

16

43

53

–10

42

14

Wigan

38

10

10

18

34

51

–17

40

15

Sunderland

38

11

6

21

36

59

–23

39

16

Bolton

38

9

10

19

36

54

–18

37

17

Fulham

38

7

13

18

38

60

–22

36

18

Reading

38

10

6

22

41

66

–25

36

19

Birmingham

38

8

11

19

46

62

–16

35

20

Derby

38

1

8

29

20

89

–69

11