Cannabis-gartnere dømt til fengsel

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRetten festet ikke lit til de tiltaltes forklaringer om at trodde det var urter og ginseng de vannet og stelte i to bolighus på Skarnes og i Skotselv.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to vietnameserne som sto tiltalt for å ha dyrket cannabis i eneboliger på henholdsvis Skarnes i Hedmark og i Skotselv i Buskerud, er i Eiker, Modum og Sigdal tingrett torsdag dømt til fengsel i henholdsvis tre år og åtte måneder og to år og fire måneder. Dette var i tråd med aktors påstand.

Mannen som fikk den strengeste dommen anket straffeutmålingen, fordi han mener straffen ble for streng, melder NRK.

47-åringen ble dømt for medvirkning til produksjon av over 27 kilo cannabis.

Den andre domfelte, en 43 år gammel mann, er dømt for medvirkning til produksjon av nærmere 8 kilo cannabis. Hans advokat, Vibeke Gjone Bille, sier til NTB at hun også vil råde sin klient til å anke, fordi hun mener dommen er for streng og ikke tar hensyn til det preg av utnyttelse hun mener saken har.

– Dessuten er dette i stor grad upløyd mark i rettsvesenet, og jeg mener saken bør behandles av høyere rettsinstanser, sier Gjone Bille.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Koreansk ginseng

Begge de to domfelte forklarte i retten at tilfeldige møter med personer i Sverige og Norge gjorde at de endte opp som gartnere i cannabis-husene på Skarnes i Skotselv. Begge hevder at de ikke visste at det var cannabisplanter de skulle vanne og passe på, men trodde det var urter og koreansk ginseng. Denne forklaringen trodde retten imidlertid ikke på.

I skjerpende retning la retten vekt på at cannabisplantasjene i de to husene utgjorde en meget omfattende og profesjonelt utført produksjonsvirksomhet, og at plantasjene hadde potensial til å produsere betydelig mengder cannabis. Dersom alle plantene i de to husene hadde fått stå til høsting, anslår politiet at de ville gitt mellom 80 og 121 kilo røykbart materiale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen formildende omstendigheter

Retten fant heller ingen formildende omstendigheter. Den mener at det ikke er bevist at de to ble tvunget til å bli gartnere, og at deltakelsen derfor var drevet av et ønske om å tjene penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i sommer ble to menn av vietnamesisk opprinnelse dømt til fengsel i tre år og fire måneder og seks måneder for å ha vært gartnere i et cannabishus utenfor Sarpsborg.

Minst 45 cannabisplantasjer er avslørt ulike steder på Østlandet det siste året. Minst 90 personer er siktet, svært mange av dem vietnamesere. Kripos antar at plantasjene er organisert av ett eller flere kriminelle nettverk, og det er mistanke om at det er personer fra England som skal ha kommet til Norge for å organisere plantasjene.

Britisk politi har de siste årene avslørt en cannabisliga som skal ha drevet over 1.500 plantasjer i bolighus bare i London. (©NTB)