Debuterte som direktør

  Foto: Berit Roald
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Jeg er en spent debutant, sa Tove Lie under Samlagets lansering av årets høstliste. I dag tyvstartet hun i jobben som forlagsdirektør.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For meg handler det om å ha med meg hjertet i det jeg gjør, sier Tove Lie. I september går hun fra å være redaktør i Nationen til å bli forlagsdirektør i Samlaget.

Nynorsk ambassadør

Tove Lie understreker Samlagets rolle for å fremme det nynorske skriftsspråket, som noe som er viktig for henne.

- Å være direktør i Samlaget er et viktig samfunnsoppdrag, sier hun.

Til høsten vil forlaget lansere en nettbokhandelen Bokdykk som skal spesialisere seg på nynorsk litteratur.

Tove Lies engasjement på vegne av nynorsken kom også til uttrykk da hun talte under lanseringen.

- Vi har jo fått to språkmeldinger. Førsteinntrykket er positivt, men nå får vi se om de fine orda blir fulgt opp i praksis på en måte som kan styrke nynorsken, sa Lie.

Ydmyk begynnelse

Hun ønsker foreløpig å være forsiktig med å snakke om hva slags visjoner hun har på vegne av forlaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Akkurat nå forholder jeg meg først og fremst til styret og de strategiplanene som allerede ligger der. Det er viktig for meg å være ydmyk og å snakke med de som allerede jobber i forlaget hva de mener om disse tingene, sier Lie.

Hun sier at noe av det mest interessante for henne er å finne balansen mellom det å tjene penger og å gi ut god viktig litteratur.

- Det handler om at vi har et samfunnsoppdrag, da kan vi ikke bare sjele til bestselgere. Samtidig er det jo viktig å ha en sunn økonomisk styring. Det har vi jo nå, mye takket være salg av lærebøker, men også annen litteratur, sier hun.

Fremgang

Samlaget har nå 140 års jubileum, og har lagt bak seg det beste året noensinne. Med 68 uker på Dagbladets bestselgerliste har deres oversettelse av Anna Gavaldas «Saman er ein mindre aleine» satt rekord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmålet om det er en spesiell type litteratur hun ønsker å legge vekt på blir den fremtidige forlagsdirektøren rund i formuleringene.

- Bokhyllene mine er fylt opp med mye forskjellig. Bøker skal glede, engasjere, røre, underholde og skape debatt. På den måten så har jo bøkene mye av den samme funksjonen som en avis, sier hun.