1500 stillinger skal bort i SAS

SAS må kutte 500  flere stillinger enn de hadde regnet med. Foto: Scanpix
SAS må kutte 500 flere stillinger enn de hadde regnet med. Foto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSAS-gruppen må i løpet av 2008 kutte antall ansatte med 1.500 personer i de skandinaviske selskapene – 500 flere enn først antatt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en følge av de dårlige resultatene som gruppen presenterte torsdag. I løpet av året må utgiftene ned med nærmere 1,3 milliarder kroner – 1,5 milliarder svenske kroner.

De elleve SAS-flyene som allerede er satt på bakken, skal økes til 18 fra høsten, og denne kapasitetsreduksjonen vil representere en nedgang på 10 prosent av den planlagte produksjonen, opplyser selskapet.

Tapte 868 millioner

Konsernet har i annet kvartal i år et resultat før skatt på minus 106 millioner svenske kroner mot 762 millioner i pluss i samme periode i fjor. Selskapet har altså tapt vel 868 millioner kroner fra annet kvartal i fjor til samme periode i år.

Resultatet for halvåret januar til juli var et underskudd på vel 1,4 milliarder svenske kroner, mot et overskudd på 298 millioner i samme periode i 2007.

Tapene oppsto til tross for at driftsinntektene i kvartalsperioden økte med 1,4 milliarder kroner til 17,7 milliarder svenske kroner, og antall passasjerer økte med 11,6 millioner – en økning på 5,2 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordhøye drivstoffpriser

Storparten av tapene skyldes raskt stigende priser på flybensin, som ifølge konsernsjef Mats Jansson er på rekordhøyt nivå, svake konjunkturer som man tror vil forsterke seg inn i 2009, og overkapasitet.

Konsernsjef Mats Jansson karakteriserer resultatet som svakt, og varslet torsdag morgen, slik NTB antydet onsdag, innskjerping av konsernets kostnadskuttprogram.

– Resultatet ble som ventet svakt. Å møte og håndtere denne utfordrende situasjonen er nå hovedoppgaven for SAS-konsernet og hele flybransjen, sier Jansson.