Hvem er USAs beste leder

Konflikten i Georgia kan påvirke årets presidentvalg i USA. Foto: Scanpix
Konflikten i Georgia kan påvirke årets presidentvalg i USA. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKonflikten i Kaukasus griper direkte inn i den amerikanske valgkampen: Fordel McCain. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens forholdet mellom Moskva og Washington neppe har vært kjøligere siden Den kalde krigen, kan situasjonen medføre mer langvarige konsekvenser for begge land enn noen kunne ha tenkt seg. Konflikten kan påvirke årets presidentvalg i USA, slik at McCains mer kompromissløse holdning overfor russerne kan gi ham seieren, og forholdet mellom motpolene fra Den kalde krigens dager kan fryses fast for de neste fire, kanskje åtte år.

Det spørsmål amerikanerne nå stiller seg er: Hvem av John McCain eller Barack Obama er den beste lederen i en ny kald krig? Igjen, fordel McCain.

På et tidspunkt da OL i Beijing var ventet å ta det meste av verdens medieoppmerksomhet, tok presidentkandidat Barack Obama ferie. Så eksploderte begivenhetene i Georgia, hvor Amerikas relasjoner med denne tidligere Sovjet-republikken kom i forgrunnen og skjøv til og med OL i bakgrunnen. McCain rådde grunnen alene, selv om Obama også kommenterte saken, som ventet mer forhandlingsvennlig, men fortsatt litt i feriemodus fra Hawaii.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkeavstemning om Obama

Demokratenes presidentkandidat Barack ObamaDemokratenes presidentkandidat Barack Obama

Årets presidentvalgkamp har utviklet seg til en folkeavstemning om amerikanerne oppfatter Barack Obama som brukbar, erfaren og tøff nok til å bli president. Tror de på ham som øverstkommanderende for verdens sterkeste militærmakt? Tror de på hans løfte om forandring, eller har han løpt fra velgerne i sitt håp om å skape en bedre verden? For i mellomtiden hamrer McCain løs på det han mener er Obamas uforberedte, lunkne og uopplyste kommentarer til den internasjonale krisen som nå er under utvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i denne uken var McCain på kampanjebesøk i Des Moines, Iowa, hvor han benyttet sjansen til å vise sitt grep om begivenhetene og sin inngående kunnskap om forholdene i Georgia. I god tid før president Bush kom med sine kommentarer til denne internasjonale krigen, grep McCain til Den kalde krigens ordbruk og krevde at Russland øyeblikkelig og betingelsesløst skulle avslutte sine militære operasjoner og trekke sine styrker tilbake fra Georgias selvstendige territorium. Noen mente det så ut som om McCain allerede var blitt president og talte på vegne av Amerika, og det var sannsynligvis akkurat det inntrykket McCain ønsket å skape.

Artikkelen fortsetter under annonsen

McCain utligner fordelen

Den republikanske presidentkandidat John McCain.Den republikanske presidentkandidat John McCain.

Dermed har McCain kommet langt i å utligne den antatt fordelen Obama har hatt, ved at Obama har samlet menneskemasser, fått overlegen medieoppmerksomhet og oppført seg som om seieren allerede er sikret. Dette har ergret McCain og hans folk, som har benyttet betalt politisk reklame for å rakke ned på Obamas velgertekke, talegaver og posisjon som verdenskjendis uten at de mener Obama har hatt resultater å vise til. McCain har nå grunn til å mene at hans egen militære bakgrunn og lange utenrikspolitiske erfaring endelig har gitt ham den posisjonen han fortjener.

De nyeste meningsmålingene viser imidlertid ennå uendret forhold mellom kandidatene: CNNs «poll of polls», et sammendrag av noen av de viktigste meningsmålingene viser at Obama leder med seks prosentpoeng. Obama har støtte fra 49 prosent av de spurte, mens McCain har støtte fra 41 prosent. Det er i hovedsak uendret siden Obama vant nominasjonsvalget over Hillary Clinton i juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs usvekkede støtte

John McCain støtter sin regjerings handlinger overfor konflikten i Kaukasus, og at humanitær innsats organisert av forsvarsministeren sammen med utenriksminister Condoleezza Rices besøk vil bekrefte USAs usvekkede støtte til Georgia. McCain var raskt ute med å fortelle at han har dyptgående kunnskaper om situasjonen. Han har kjent landets president Mikheil Saakashvili siden presidenten var student, vært flere ganger i Georgia og besøkt Saakashvili. McCain henvendte seg i 2005 endog til den norske Nobel-komiteen og foreslo Saakashvili som mottaker av Nobels fredspris.

McCain har lenge argumentert for en hardere linje overfor det han kaller «revansjistiske Russland» under Vladimir Putin, og at Russland ikke lenger bør være medlem av gruppen av ledende industrinasjoner G8 (gruppen av åtte). Dette er Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia, Canada og Russland, som ble invitert til å delta i 1998 og har vært medlem siden 2002. McCains holdning har samtidig vakt reaksjoner i en tid med stadig tettere internasjonalt samarbeid. Enkelte mener han virker provoserende på de russiske lederne, og at hans holdning kan være farlig for internasjonal fred og stabilitet.

Samtidig er det blitt kjent at McCains utenrikspolitiske rådgiver Randy Scheunemann gjennom sitt firma inntil mars i år drev påvirkningsarbeid på vegne av Georgia, og at det har svekket McCains habilitet og troverdighet i spørsmål knyttet til Georgia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama ønsker dialog

Også Obama har skjerpet sine uttalelser overfor de russiske lederne i løpet av de dagene konflikten har pågått. Obama har nå rettet sin kritikk direkte mot Kreml, etter at han i starten åpenbart hadde i tankene også Georgias holdning til utbryterregionen Sør-Ossetia og ba begge parter besinne seg. I går rettet han sin kritikk direkte til russerne, fire dager etter at McCain gjorde det samme. Obama ber Russland akseptere en reell våpenhvile i området, tilbaketrekning av alle russiske styrker fra Georgia, og så sette inn en ikke-russisk fredsbevarende styrke sammen med en FN-fordømmelse av den russiske innmarsjen.

Obama har markert seg som en mer forhandlingsvennlig politiker enn både den sittende president George Bush og den republikanske kandidat John McCain. Obama er opptatt av å holde dialogen åpen og slår an en optimistisk tone for de framtidige relasjonene mellom USA og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- La meg være klar på at vi ønsker et framtidig samarbeid med den russiske regjeringen og vennskap med det russiske folk. Vi vil at Russland skal spille sin rettmessige rolle som en betydelig nasjon, men med den rollen følger et ansvar for å opptre som en fremtidsrettet kraft for det nye århundre, ikke en tilbakevending til fortidens konflikter, sa Obama i går fra sitt feriested på Hawaii.

Audun Tjomsland har vært NRKs korrespondent i USA og skriver nå bok om amerikansk politikk for Orion forlag.


Les flere nyheter fra USA på Startsiden.