Sarahs rekordforvandling

Foto: Scanpix.
 Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSnakk om rekordforvandling. Sara Nordenstam er klar til å utfordre stjernene i OL-finalen på 200 meter bryst.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordenstam svømte inn til annenplass og europarekord (2.23,79) i sitt semifinaleheat torsdag. Hun senket den åtte år gamle rekorden til Agnes Kovacs med 24 hundredeler. Selv om rekorden ble slått med 3/100 sekund av østerrikeren Mirna Jukic i neste heat, var Nordenstams prestasjon i «Vannkuben» rett og slett sensasjonell.

– Hvem hadde trodd at jeg skulle sette europarekord, selv om jeg bare hadde den i fire minutter? Det er ikke mange som har klart det, strålte Nordenstam.

Hun hadde fjerde beste tid i semifinalen.

– Hvis Sara hadde vært nummer tre her i dag, ville det vært en større utfordring å nullstille seg til fredagens finale. Da hadde hun ikke klart å la være å tenke på medaljesjansene, sa sportssjef Petter Løvberg til NTB.

Vurderte å legge opp

Det er ikke mange månedene siden svenskfødte Nordenstam vurderte framtiden som toppidrettsutøver. I verdensidretten svømming må du være villig til å ofre mye for å nå toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg trakk henne fra siste øvelse i EM. Da sa jeg til henne at hun skulle ta seg en uke pause og tenke på hva hun ville gjøre med livet, sa Løvberg.

Hun tok kontakt med kinesiologen Ulf Kilman, som har hjulpet henne med astmaproblemer tidligere. Riktig kosthold var en av de viktigste endringene. Nordenstam innrømmer at hun er glad i søtsaker. Nå går det mer i grønnsaker og frukt, og hun spiser oftere.

– Kostholdet er blitt tilrettelagt for meg. Det gjelder å spise riktig til riktig tid i riktig rekkefølge. Det er ikke bare det jeg har gjort, men som resultat av det har jeg kunnet trene hardere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har hun fått hjelp fra Olympiatoppen og fysioterapeut Hilde Fredriksen.

– Hun sa til meg at jeg hadde alpinlegger og ikke svømmebein. Det gjorde så vondt da jeg var der første gang at jeg vurderte ikke å komme tilbake. Men neste dag hadde jeg min beste treningsøkt noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg hadde bare tre måneder på meg og kunne ikke kaste bort tid. Fra EM til siste kvalifiseringsmulighet var det bare ti uker.

I Mare Nostrum-stevnet i Barcelona kom hun under A-kravet to ganger og sikret OL-billetten.

Lovende

I Beijing har hun vist at noe var i gjære. På 400 meter medley satte hun nordisk rekord med 4.40,28. Da leverte hun også verdens beste tid på brystpartiet (1.15,21). I onsdagens forsøk på 200 meter bryst svømte hun inn til nordisk rekord med 2.24,47.

Neste morgen slo hun til igjen.

– Jeg har nesten ikke trodd tidene jeg har sett på klokken min, sa Løvberg.

Kanskje kan hun kopiere Alexander Dale Oens historiske prestasjon. Sølvet hans på 100 meter bryst var Norges første OL-medalje i svømming.

– Jeg har svømt finaler før og mot disse svømmerne som er med her. Det blir viktig å fokusere kun på meg selv. Med en gang jeg tenker på europarekord, tider og medaljer, har jeg tapt, sa Nordenstam. (©NTB)


Les mer om Sommer-OL på Startsiden.