Nødhjelpen strømmer til Georgia

Den første lasten med nødhjelp ankom Georgia onsdag. Foto: Scanpix
Den første lasten med nødhjelp ankom Georgia onsdag. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVestlige land er sjenerøse med nødhjelpen til Georgia etter krigføringen i landet. De første forsendingene fra USA har allerede nådd fram til hovedstaden Tbilisi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et militærfly med helsemateriell, telt og feltsenger fra USA landet på flyplassen i Tbilisi onsdag, og torsdag skulle nok et fly komme med forsyninger til landet, hvor anslagsvis 100.000 mennesker er fordrevet som følge av krigføringen den siste uka.

USAs president George W. Bush ga Russland klar beskjed om at han krever fritt leide for nødhjelpsforsendingene i Georgia, både på flyplasser, i havner og langs veiene i landet.

– I dagene framover vil vi benytte oss av både luftfartøy og marinestyrken for å levere humanitære og medisinske forsyninger, sa Bush.

Et fly som var leid inn av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) nådde fram til Tbilisi onsdag morgen med telt, tepper og annen nødhjelp. Verdens matvareprogram (WFP) har sendt energirike matvarer til landet i to innleide fly fra Italia, mens Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) skal sende i alt fem fly med mat og annen nødhjelp til Georgia.

Norge har gitt 30 millioner kroner til et feltsykehus som skal drives av Røde Kors i den georgiske byen Gori. Også Frankrike, Finland, Nederland og Canada bidrar med nødhjelp til Georgia. (©NTB)