Fredsavtalen i Georgia på vaklende grunn

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBeskyldninger om etnisk rensing og brudd på våpenhvilen hagler, og situasjonen på bakken i Georgia er uavklart. Østeuropeiske NATO-land kritiserer våpenhvileavtalen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president George W. Bush sender utenriksminister Condoleezza Rice til Georgia for å vise sin støtte til regjeringen i Tbilisi.

Bush uttrykte bekymring for situasjonen i Georgia i en tale i Det hvite hus onsdag. Størstedelen av ansvaret tilfaller Russland, mener han.

– Russland må holde ord. Landet må vise vilje og handlekraft for å få slutt på denne konflikten, sa Bush.

Presidenten opplyste at utenriksminister Condoleezza Rice reiser til Frankrike for å ha samtaler med president Nicolas Sarkozy torsdag. Deretter reiser hun til Tbilisi.

– Vi støtter den demokratisk valgte regjeringen i Georgia, understreket Bush. Han fortalte også at det amerikanske militæret vil hjelpe til med nødhjelpsendinger til Georgia.

Plyndrer og brenner

Militssoldater fra Sør-Ossetia plyndrer og brenner hjemmene til georgiere, melder menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch. Samtidig begår georgisk milits overgrep mot etniske ossetere, ifølge vitner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsendinger fra den anerkjente menneskerettsgruppen offentliggjorde onsdag resultater av besøk i deler av den russiskvennlige utbryterrepublikken. De sier de har sett voldsomme ødeleggelser i fire landsbyer som tidligere var bebodd av etniske georgiere.

Landbyene er nesten helt forlatt, og kun eldre mennesker og andre som har problemer med å bevege seg, er igjen.

– De gjenværende innbyggerne av disse ødelagte georgiske landsbyene er i en desperat situasjon. De har ingenting som kan hjelpe dem å overleve, ingen beskyttelse, og de har ingen steder de kan dra, sier en av observatørene, Tanja Loksjina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etnisk rensing

Ifølge Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er situasjonen i Sør-Ossetia fortsatt svært usikker.

OSSE har mottatt meldinger om at det foregår etnisk rensing i utbryterrepublikken, men opplysningene er ikke bekreftet. Observatører har ennå ikke vært i stand til å ta seg inn i regionen, opplyser OSSE-representanten Terhi Hakala til det finske nyhetsbyrået STT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På vaklende grunn

Fredsplanen innebærer blant annet at russiske og georgiske styrker trekker seg tilbake til sine opprinnelige posisjoner. Bortsett fra at Georgia har blitt tvunget til å trekke alle sine styrker ut av utbryterrepublikken Abkhasia, går tilbaketrekningen sakte, og fredsavtalen ser ut til å henge i en tynn tråd.

Sergej Lavrov var tydelig på at russiske styrker ikke vil bli trukket tilbake fra Georgia så lenge de georgiske styrkene beholder sine baser.

Saakasjvili gjorde det imidlertid klart at Georgia ikke vil gi fra seg de to utbryterregionene.

– Det kan aldri være noen tvil om Georgias territoriale integritet og Sør-Ossetia og Abkhasias tilhørighet til Georgia, sa Saakasjvili.

NATO-møte

NATO har innkalt til et ekstraordinært rådsmøte neste tirsdag for å drøfte situasjonen i Georgia. Også situasjonen i Ukraina blir et tema.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig retter østeuropeiske medlemmer av EU og NATO sterk kritikk mot avtalen Frankrikes president Nicolas Sarkozy inngikk med Russland tirsdag.

– Vi føler at respekten for Georgias territoriale integritet mangler i dokumentet som ble presentert, sa Litauens president Valdas Adamkus i Warszawa da han leste opp en felles erklæring fra presidentene i Polen, Latvia, Estland og Litauen. (©NTB)