Stjal 60 mill med spikermatter

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSpikermatter og søppelbiler ble benyttet under et stort ran i Brøndby i helgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst ti ranere og til sammen 180 millioner danske kroner er savnet etter de fire største ranene i Danmarks historie i København-området og ved Århus.

Summen er blitt større etter nok et storran i helgen, da ranerne fikk med seg 60 millioner danske kroner.

Men det største ranet skjedde natt til 1. april i år. Da boret seks maskerte menn seg gjennom muren til verdisentralen Loomis i Glostrup og gikk inn med maskinpistoler.

Ranerne kom seg unna med 62 millioner kroner, det største ransutbyttet fra et enkelt ran i Danmark. De forsvant i svarte Audier, og før de forlot området la de ut spikermatter som sikret at politiets patruljebiler punkterte og ikke kunne ta opp jakten på dem. I tillegg etterlot de en kasse med to kilo sprengstoff og tenningsmekanismer.

Verken ranere eller millionbeløpet er dukket opp. Men dansk politi har sendt etterforskere til Sverige fordi en rekke spor peker over på den andre siden av Øresund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nest størst

Det nest største ranet skjedde søndag. Ranet av Dansk Værdihåndtering i Brøndby innbrakte ranerne 60 millioner danske kroner, opplyste politiet onsdag. Og ranerne opererte på en måte som var meget likt ranet i Glostrup for fire og en halv måned siden.

Ranerne brøt seg gjennom en murvegg med spesialutstyr, og de var utstyrt med automatvåpen. Flukten skjedde med mørke stasjonsvogner, og utbyttet var nesten like stort. Dessuten spredte de spikermatter og avledet politiet ved å sette ti store, stjålne søppelbiler i brann som veisperringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiinspektør i Vestegnen, Bent Isager, tror imidlertid etterforskningen av søndagens ran ikke vil føre til resultater med det første.

– Når det gjelder komplisert kriminalitet, opplever vi ofte at om vi ikke tar dem på fersk gjerning, tar det ofte en stund før oppklaringen kommer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om det var de samme ranerne eller noen som kopierte ranerne i Glostrup, er av naturlige grunner ikke brakt på det rene.

Pengetransport

Det tredje største ranet skjedde tilbake i år 2000, da en pengetransport ble ranet. Den ene av de to ansatte i sikkerhetsselskapet S&P Securities, som fraktet to dagers omsetning fra en rekke Coop-butikker, ble rimelig overrasket da hans kollega plutselig rettet en pistol mot ham og sa: «Jeg rapper pengene!»

Den væpnede kollegaen, en 24-åring, kjørte bilen i møte med andre medsammensvorne, lenket den andre sikkerhetsvakten til rattet med håndjern og pakket 41,5 millioner kroner i to store sportsvesker.

24-åringen ble tatt dagen etter hos en venninne, men pengene var det ikke spor av. Og selv om den antatte hovedmannen bak ranet senere ble arrestert, fant politiet bare 2 millioner kroner som var nedstøpt et spesielt sted. De viste seg dessuten å stamme fra et annet ran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk Nokas

Det fjerde største ranet skjedde mot Danske Banks fordelingssenter i Brabrand 27. desember i fjor. Fire menn kjørte en varebil tvers gjennom et nettinggjerde rundt pengesentralen og tok med seg pengevesker med 26,7 millioner kroner.

Politiet fattet interesse for en gruppe gamle kjenninger i Århus-området, ikke minst da en gruppe mistenkte dro til Østen på luksusferie med stort pengeforbruk. I mars ble seks mistenkte arrestert i Århus, mens ytterligere fire ble tatt av tsjekkisk politi i Praha. De er senere overført til Danmark. (©NTB)