- Vanskelig å stoppe fotballvold

Illustrasjonsbilde: Clourbox.com
 Illustrasjonsbilde: Clourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPolitiet i Norge registrerer stadig flere fotballpøbler. Klanens talsmann bekrefter at det har blitt flere casuals. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Casuals
  • * Særlig voldelige pøbler som bruker fotballoppgjør som arena for å slåss.
  • * Organisert i såkalte «firmaer» som avtaler «dans» (slåsskamper) seg imellom.
  • * Oppgjørene finner gjerne sted langt fra fotballstadion, ofte på avsidesliggende steder.
  • * Egne regler styrer en slåsskamp. Minner om reglene i filmen «Fight Club» hvor alt er lov til man ligger nede.
  • * Begynte på 80-tallet i England, da supportere kom supporterne kom hjem fra europacupkamper med dyre italienske og franske designerklær de hadde «lånt» med seg hjem.
  • * Å kle seg pent uten supportereffekter ble en måte for pøblene å holde seg utenfor politiets søkelys. Dyre merkeklær som Burberry, Stone Island, Fred Perry og Lacoste er vanlig. Caps inngår ofte i utstyret.
  • * Mest utbredt i Storbritannia og på kontinentet. Øker særlig i Tyskland, Danmark og Sverige. Brer om seg i flere klubber i Norge, hvor særlig Brann og Vålerenga utpeker seg.
  • * Ser ofte på seg selv om «bedre» enn vanlige supportere som gjerne blir omtalt som «juletrær».


GJENGENE

Vålerenga: Enga Yngre, Iskoboys og Enga Casuals (EC)

Brann: Tjuaguttene Bergen (TGB)

Lillestrøm: Supporterklubbens Fineste (SKF)

HamKam: Briskebys Beste Borgere (BBB)

Fredrikstad: Brigade Rød/Hvit

Start: Christiansands Herreekvipasje

Viking: Stavanger Yngre

ORDLISTE:

* Dans: Slagsmål

* Firma: Casual-klubb

* Juletre: Vanlige supportere med effekter

* Onkel Blå: Politiet

Kilde: Norsk Politi

Fenomenet er ikke nytt. Men til tross for økt fokus fra politiets side, ser det ut til å være en økning i antall aktive i miljøet.

I en fersk video som TV2 har fått tak i, barker rundt 20 såkalte casuals fra Vålerenga og Lillestrøm sammen i et masseslagsmål med bare knyttnever. Alt er lov – til siste mann ligger nede. De er «uniformert», i dyre merkeklær. De er organisert i såkalte «firmaer», og de avtaler «dans» (slåsskamper) seg imellom.

Her kan du se videoen

Politiet er helt sikre på at det har vært økt rekruttering til miljøet siden i fjor.

- Men selv om det har vært en viss rekruttering til gruppene, har vi likevel ikke registrert noen økning i antall hendelser, sier politioverbetjent Morten Løw Hansen til tv2nyhetene.no. Han er en av dem med best oversikt over casualmiljøet i Norge,

Rundt 200 aktive

Han anslår at det i dag er rundt 200 aktive casuals tilknyttet en rekke norske fotballklubber. I fjor opererte politiet med et tall på rundt 150.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mobilvideoen som tv2nyhetene.no har fått tilgang til, kan man se to grupper komme gående rolig mot hverandre på en åpen plass. Plutselig roper noen «Kom igjen, da!» og sekundet etter barker gjengene sammen.

I løpet av sekunder ligger flere av slåsskjempene på bakken. Noen forsøker å løpe bort, men blir tatt igjen til ropene «Kom her! Kom her!».

Mot slutten hører man videofotografen le og rope til en av guttene som ligger på bakken: «Gi oss et Lillestrøm-rop da! Kom igjen, da! Nå er det YouTube. Gi oss et Lillestrøm-rop!».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tid eller sted for slåsskampen er ikke bekreftet. Heller ikke om noen ble alvorlig skadd.

Men ifølge TV2s kilder er opptaket gjort i begynnelsen av juli, og er et oppgjør mellom såkalte casuals fra LSKs «Sportsklubbens fineste» og Vålerengas «Isko boys».

Ifølge hjemmesidene til Isko Boys består den harde kjerne i Enga Casuals / Isko Boys av rundt 30 personer. På «gode dager» skal de være i stand til å mønstre over femti personer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du se bilder av Isko Boys som de har lagt ut på hjemmesiden sin

Politiet visste ikke om masseslagsmålet.

- Kjenner ikke til alt

- Det kan hende at det har vært flere episoder som har foregått uten at politiet har kjennskap til det, sier Løw Hansen til tv2nyhetene.no.

- Man vi kan telle antall sammenstøt i år på én hånd. Vi mener derfor at det ikke er et stort problem akkurat nå.

-De som sloss nå møtes gjerne på avsidesliggende steder. Dermed blir det et dilemma for politiet hvor mye vi skal involvere oss hvis noen ønsker å slåss et annet sted. Spørsmålet blir rett og slett hvor mye vi skal engasjere oss og hvor mye ressurser vi skal legge i å fotfølge folk for å se om de sloss, sier Løw Hansen.

Ifølge et større oppslag i fagbladet Norsk Politi tidligere i år er det utelukkende menn og gutter som er med i de norske casualmiljøene. De kommer imidlertid fra alle sosiale lag og er i alderen 15 til 40 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Adrenalinkick

Disse gjengene skal også føle seg hevet over den vanlige tilskuer, og klesstilen er en måte å markere dette på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ytre sett har de en viss uniformering ved at de kler seg pent. Jeg regner med at det har noe med adrenalinkick å gjøre. At det må gi dem noe å slåss, sier Løw Hansen til tv2nyhetene.no.

Til tross for at gruppene har et felles utgangspunkt i fotballaget de holder med, mener Løw Hansen at miljøet har lite med fotball å gjøre.

-De er selvsagt fotballinteresserte. Men det er vanskelig å sette en linje mellom hvor man går fra å være fotballinteressert til å være interessert i slåssing, sier han.

De største miljøene skal være å finne i tilknytning til Brann og Vålerenga. «Firmaene» avtaler gjerne slåsskamper på forhånd, via mobiltelefon, og møter opp til avtalt tid og sted.

- Det er ikke slik at det nødvendigvis må være en kamp mellom de to lagene for å få til en slåsskamp. Hvis Brannpøblene er på Østlandet for å møte et annet lag, kan de like gjerne avtale slåsskamp med Vålerenga, forteller Løw Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Internt i miljøet skal det herske et slags regelverk for slåsskampene hvor man slåss med nevene så lenge man står oppreist, men er «fredet» hvis man går i bakken.

Reglene kan minne om dem man har sett i slåssfilmen «Fight Club» - der alt er lov til man ligger nede.

Bekrefter økning

Espen Knutsen, talsmann for Klanen, bekrefter at det har vært en viss økning i rekrutteringen til casualmiljøet.

-Vi kjenner miljøet godt, og har sett at det har kommet til nye ansikter. Men det har ikke vært mer bråk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at dette både er et fenomen og en gjeng som ikke har med Klanen å gjøre.

- Det er viktig for oss å få fram dette. Vi tar avstand fra alt som har med bråk å gjøre, sier han.

Knutsen beklager at politiet ikke har ressurser nok til å begrense dette. Han synes tilstedeværelsen av casuals tidvis gjør det utrivelig på tribunen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-De bråker ikke. Men de er der, og kler seg karakteristisk i dyre merkeklær. Og de har ofte en litt truende, negativ adferd,.

Knutsen kjenner til flere sammenstøt mellom casuals-gjenger. Men ingen nye, eller sammenstøt som ikke har vært omtalt i media.

Skal man få bukt med problemet må enten politiet tildeles flere ressurser, eller prioritere dette, mener Knutsen.

Politiet må ta affære

-Det er politiet som er satt til å gripe inn. Vi som supporterklubb kan ikke gjøre det. Men vi kan jobbe med holdninger. Det gjør vi også, sier Knutsen.

Klanen har vært i kontakt med supporterklubbene til både Lillestrøm og Brann om problemet. Det er også tatt opp i NSA – Norsk Supporterallianse.

- I Klanen har vi jobbet målrettet og målbevisst med dette i flere år. Men nå trapper vi ned på den dialaogen vi har hatt med miljøet. Det har ikke blitt noe bedre. Det har ikke blitt mindre stygg adferd av den grunn, sier Knutsen.

-Finnes det medlemmer av casualsmiljøet i Klanen?

-Det er noen få. Og det er en del flørting med casualsmiljøet. Men vi har ikke registrert bråk. Vi som er medlemmer av Klanen bør holde oss for gode for casualsmiljøet, sier Knutsen.