Bodies Of Water: «A Certain Feeling» (Secretly Canadian/Tuba)Ambisiøst

<pL.A.-bandet Bodies Of Water henter inspirasjon i alt fra Ennio Morricone til Sonic Youth.</p

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«A Certain Feeling»«A Certain Feeling»

Bandet Bodies Of Water består blant andre av ekteparet David og Meredith Metcalf, som bytter på rollen som hovedvokalist/frontfigur. Deres musikk omtales som indierock, men er ofte ganske storslagne komposisjoner som tydelig er inspirert av Ennio Morricones musikk og krydres med blåserrekke og kraftig koring.

Tematikken i låtene er oftest ganske mørk, og musikken har et ganske angstfylt preg. Men vent, høres ikke dette kjent ut? Minner ikke dette til forveksling om beskrivelsen av spesielt Arcade Fire, men også med-canadierne Wolf Parade og ekteparet Handsome Furs? Joggu. Og sjelden har vel navnet på et plateselskap vært mer passende enn da L.A.-bandet Bodies Of Water signet på Secretly Canadian.

Spøk til side, Bodies Of Water er aktuelle med sitt andre album, «A Certain Feeling». Og selv om de låter temmelig likt Arcade Fire, eller kanskje nettopp derfor, er det verdt å gi denne plata en sjanse. Albumet byr nemlig på store ambisjoner, overraskende vendinger, og har god variasjon i sounden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hør for eksempel «Water Here», som begynner som en hammond-surklende sørgemarsj med et lite kor på vokal, før den snubler over i et mørkere midparti som plutselig introduserer disco-gitarer, blåsere og klapping. Uten at det musikalske hovedtemaet noensinne forlates. Unektelig friskt og spennende.

«A Certain Feeling» har et sørgmodig, tungt preg som kombinert med den luftige lyden sender tankene til Nick Cave And The Bad Seeds (anno «The Good Son» eller «Henry's Dream»). Spesielt tydelig er dette i kjærlighetssangen «Only You», som også kan minne litt om Auf der Maurs «Overpower Thee». I motsetning til et visst annet indierock-band er det nemlig den kvinnelige halvdelen av frontfigurene som har hovedrollen på denne plata.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meredith har hovedvokalen på de fleste låtene, og David er stort sett avspist med koring og et og annet vers med jevne mellomrom. Merediths vokal minner veldig om Régine Chassagnes, men det er også naturlig å nevne Cat Power og PJ Harvey, spesielt i «Even In A Cave». De dissonante gitarakkordene i denne låta sender også tankene til Sonic Youth, mens det livlige avslutningspartiet kan minne om et energisk Stereolab.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med Islands (også kanadiske), som gjør en slags cover av «A Quick One While He's Away» på sin siste plate, har Bodies Of Water forsynt seg med en god neve fra prog-posen The Who holdt fram. De er ikke redde for å låte pompøse eller ta utradisjonelle vendinger. Den gedigne «Darling Be Here» byr for eksempel på hissige akustiske gitarer, dundrende trommer og et lite kor som synger «It will always be the way it always was / and you'll stay just the way that you are». Det låter som vendepunktet på et konseptalbum fra 1973 eller avslutningsscenen i et Morricone-soundtrack. Noen ville kanskje rope Muse her, men det skyldes nok kun felles inspirasjonskilder.

Nå begynner du kanskje å bli mett på at jeg ramser opp band og artister Bodies Of Water kan minne om, og det er meningen også. For selv om de er flinke musikere og låtene er varierte og interessante, sliter jeg litt med å få tak på dette albumet. Den store variasjonen på «A Certain Feeling» gjør at plata virker mer som et potpurri av inspirasjonskilder enn et enkelt verk av et samlet uttrykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eller for å bruke USA-klisjeen fra engelsktimene på videregående: «A Certain Feeling» er mer a salad bowl enn a melting pot. Spennet mellom det gedigne, filmatiske temaet i «Under The Pines» og de enkle, rolige tonene i «Only You» kunne fungert som dynamikk i et sammensveiset album, men Bodies Of Water klarer ikke å få overgangene til å virke naturlige.

«A Certain Feeling»fungerer derfor mer som bruddstykker av forskjellige historier. Men som en samling enkeltlåter fungerer det godt, for hver av sangene byr på interessante øyeblikk og spennende løsninger.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her