- Begge kan vinne

<p class="hidden">Både Harald Jensen (t.v.) og Tore Brovold har fininnstilt siktet før skeetkonkurransen i Beijing. Hjemme følger en spent skytter«familie» med på de suksessrike nordmennene. (Foto: Scanpix) </p>
Både Harald Jensen (t.v.) og Tore Brovold har fininnstilt siktet før skeetkonkurransen i Beijing. Hjemme følger en spent skytter«familie» med på de suksessrike nordmennene. (Foto: Scanpix)

<pLørdag morgen går OL-finalen i skeet for herrer av stabelen. Ingen bør bli overrasket om Norge øker medaljefangsten i OL.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er skeet (lerdueskyting)
* Første konkurransedag skytes det 3 x 25 duer. Duene er såkalte pulverduer som eksploderer om de blir truffet.
* Annen konkurransedag skytes først 50 duer til. Deretter går de seks beste til finalen. Om flere kjemper om den siste plassen blir det omskyting helt til sjettemann står igjen alene. Det samme skjer om flere deler ledelsen etter at alle de 150 duene er skutt.
* Skytterne står på faste posisjoner. Duene kommer ut fra to tårn i en fart på rundt 100 kilometer i timen. Det blir skutt etter et standardprogram. Skytterne vet om det kommer én eller to i slengen. Kommer det to duer, skytes den første (den lavtgående) etter circa 0,3 sekunder. Den andre skytes etter rundt 0,6/0,7 sekunder.
Kilde: NTB

Tore Brovold og Harald Jensen er muligens de minst kjente utøverne i Norges OL-tropp, men til gjengjeld også to av de som har størt sjanse på medalje. Skeetgutta har i hele år vist fremragende skyting og ingen i skyttermiljøet blir overrasket om begge nordmenne blir å se på pallen i Beijing.

EM-suksess

- Nei, begge er så absolutt kapable til å hente medalje i Beijing. Både Tore (Brovold) og Harald (Jensen) har tidligere i år vist at de kan gjøre det helt store når det virkelig gjelder, sier leder av fagkomiteen for skeet i Norges Skytterforbund, Morten Aakre, til ABC Nyheter.

Skeet er hjemme i Norge bedre kjent som lerdueskyting.

Senest i juli skjøt begge de norske gutta lerduene i filler under EM på Kypros og ble belønnet gull og sølv for innsatsen, med Brovold på den øverste plassen. På den ellers så kjente ferieøya tangerte Brovold også verdensrekorden.

Aakre mener gutta etter EM er stinne av selvtillit, noe som kan bli avgjørende i en konkurranse hvor marginene er ørsmå.

- Skeet er en form for konkurranse hvor det mentale spiller en svært viktig rolle. Begge har etter EM fått en enorm selvtillit og det kan bli avgjørende når det koker som mest oppe i hodet.

Jevne

Torsdag og fredag er det kvalifiseringsrunder mens selv finalen er lørdag. Når finaleskuddene skal avfyres er det kun seks skyttere som står parate med hagla. Aakre tror begge nordmenne er blant de siste seks.

Men tross suksess på Kypros advarer han mot flere av de 41 som er påmeldt i konkurransen.

- Jeg tror innerst inne at begge blir å se i finalen, men folk må være oppmerksomme på sterke amerikanere og noen asiater. I tillegg er det noen andre europeere som kan skyte godt. Uansett hvordan det ender så blir det svært, svært jevnt.

- Men det viktigste, begge de norske gutta er i stand til vinne gullet.

I kraft av sin rolle i skytterforbundet vil Aakre ikke rangere de norske medaljehåpene opp mot hverandre.

- Det er vanskelig å si hvem av dem som er sterkest, men Tore Brovold har ligget over Harald Jensen på rankingen i år. På en annen side så har Jensen deltatt i OL tidligere og Brovold er debutant. Man skal ikke se bort fra at rutine har mye å si når presset er som størst.

Dugnad eller champagne?

Aakre er selv en habil lerdueskytter. Når finalen avgjøres er det planlagt at hans lokale klubb, Kroken Jeger og Fiskeforening, skal avholde dugnad. Aakre håper den blir utsatt på grunn av hemningsløs feiring dypt inne i Telemarks skoger.

- Selv om dugnad er viktig for oss så velger jeg heller å feire norske OL-medaljer med masse champagne på bordet.

Les mer om OL på Startsiden.no

Personvernpolicy