Et gammelt, herjet land

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->   /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->Demonstranter med georgiske flagg og plakater demonstrerer utenfor Russlands ambassade i Berlin tirsdag. Foto: Scanpix/AP.
Demonstranter med georgiske flagg og plakater demonstrerer utenfor Russlands ambassade i Berlin tirsdag. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVed østbredden av Svartehavet ligger det fjellrike, skogkledde Georgia, som denne uken har stått i sentrum for verdens oppmerksomhet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FAKTA

• Den lavintensive konflikten mellom Russland og Georgia har pågått siden krigen 1992-93. Situasjonen ble stadig mer anspent i forrige uke. Etter en rekke skyteepisoder i den russiskvennlige utbryterrepublikken Sør-Ossetia, der flere personer ble drept, ble partene enige om en våpenhvile.

• 7. august: Kort tid etter at partene erklærte våpenhvile og bestemt seg for å møtes til forhandlinger, gikk georgiske styrker til angrep på Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali.

• 8. august: Russland sender tropper til Sør-Ossetia for å beskytte sine «landsmenn» – storparten av den sør-ossetiske befolkningen har russisk statsborgerskap. Den georgiske presidenten Mikhail Saakasjvili sier russerne har startet krig mot Georgia.

• 10. august: Georgia trekker sine soldater ut av Tskhinvali og ber om våpenhvile. Russland bomber mål i Georgia utenfor Sør-Ossetia. Saakasjvili anklager Russland for å forsøke å styrte hans regime.

• 11. august: Russland avviser forslaget om våpenhvile med Georgia. Kampene fortsetter.

• 12. august: Russlands president Dmitrij Medvedev gir ordre om at den russiske militæroperasjonen i Georgia skal stanses. Begge parter anklager hverandre for fortsatte krigshandlinger. (©NTB)

En såret person blir båret etter bombeangrep i sentrum av byen Gori, 80 kilometer fra Tbilisi. Foto: Scanpix/Reuters.En såret person blir båret etter bombeangrep i sentrum av byen Gori, 80 kilometer fra Tbilisi. Foto: Scanpix/Reuters.

Det bor omtrent like mange mennesker i Georgia som i Norge, rundt 4,6 millioner. Men i motsetning til Norge ligger Georgia midt i et strategisk viktig spenningsfelt mellom Europa og Asia. Siden fredag har landet vært i væpnet konflikt med sin store nabo, Russland. 100 000 mennesker er drevet på flukt, og flere tusen kan ha mistet livet i striden om utbryterprovinsen Sør-Ossetia.

- Sterkt folk

Georgia har en særpreget og gammel kulturarv, eget språk og alfabet. Landet ble kristent allerede i år 330, og har gjennom århundrenes løp stått i sentrum for kappestrid mellom Persia, Det ottomanske riket og Russland, før det ble annektert av russerne på 1800-tallet.

Georgia grenser til Russland i nord og nordøst, Aserbajdsjan i øst og sørøst, og Armenia og Tyrkia i sør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor i Russlandsstudier, Pål Kolstø, har studert nasjonale forhold, etnisitet og idehistorie i det tidligere Sovjetsamveldet.

- Georgierne hadde en klar forestilling om at de var annerledes. De var et sterkt folk med mye innflytelse i det sørlige Kaukasus. Georgisk har vært et slags fellesspråk for området. Ved det russiske tsarveldets oppløsning klarte Georgia å holde seg uavhengig i mer enn tre år. Dette har også fungert identitetsskapende, sier han til ABC Nyheter.

Etter den russiske revolusjonen i 1917 tok de sosialdemokratiske mensjevikene kontroll over Georgia, og landet erklært seg som uavhengig i 1918. Uavhengigheten varte frem til Den røde hær invaderte og satte inn et Sovjet-vennlig regime i 1921. I 1936 ble Georgia en unionsrepublikk i det kommunistiske Sovjetsamveldet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvstendighetstrangen var imidlertid sterk, og blusset opp under Mikhail Gorbatsjovs reformer på 80-tallet. Da Sovjetunionen brøt sammen erklærte Georgia uavhengighet 9. april 1991.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etniske grupper

Omtrent sju av ti innbyggere i landet er georgiere, resten er armenere, russere, aserbajdsjanere, ossetere, grekere og abkhaser.

- Abkhaserne og osseterne har helt egne språk, men Georgia regner Abkhasia og Sør-Ossetia som del av sitt territorium fordi de ble underlagt landet da Sovjetrepublikken ble opprettet. De har tidligere vært autonome områder innad i Georgia, sier Kolstø.

- Det var et betydelig samkvem mellom de ulike etniske gruppene opp gjennom disse tiårene. Under Sovjetsamveldet flyttet mange georgiere inn i Abkhasia, slik at de ble den største folkegruppen der. Det samme skjedde i Sør-Ossetia, og sørossetere flyttet i stor grad til andre deler av Georgia,

Etter uavhengigheten fra Sovjet krevde abkhaserne og sørosseterne egne stater, og Georgia holdt på å bli revet i filler av borgerkrig i perioden 1991-1993. Under krigene ble tusenvis av georgiere fordrevet fra disse områdene, særlig fra Abkhasia.

Det er disse konfliktene som blusset opp igjen denne sommeren. Georgia forsøkte å gjenvinne kontrollen over Sør-Ossetia med et militært angrep fredag i forrige uke, men Russland gikk inn med full militær tyngde for å forsvare utbryterregionen og dens russiskvennlige separatistregjering. 100.000 mennesker er drevet på flukt som følge av den nye krigen, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krig

Russiske soldater på et militært kjøretøy på vei til hovedstaden i Sør-Ossetia. Foto: Scanpix/AP.Russiske soldater på et militært kjøretøy på vei til hovedstaden i Sør-Ossetia. Foto: Scanpix/AP.

I 1992 hjalp Russland til å fremforhandle en våpenhvile i Sør-Ossetia, der et av kravene var fredsbevarende styrker fra Georgia, Russland, Nord-Ossetia-Alania og Sør-Ossetia. Statusen til provinsen forble imidlertid uavklart. I 1993 godkjente Sør-Ossetia en grunnlov der området ble etablert som republikk, og valgte en president i 1996. Provinsen er imidlertid ikke internasjonalt anerkjent som selvstendig stat.

Det som skjedde i Abkhasia tilsvarer situasjonen i Sør-Ossetia. I 1992 ble gjorde separatister væpnet opprør mot de georgiske sentralmyndighetene, i et forsøk på oppnå uavhengighet. Opprørerne etablerte kontroll over Abkhasia i 1993, og det påfølgende året erklærte de en uavhengig republikk, selv om både Russland og Georgia gikk mot dette. Heller ikke denne republikken er internasjonalt anerkjent. Våpenhvilen med Georgia ble ikke erklært før i 1994, og fredsbevarende styrker fra Samveldet av uavhengige stater (CIS) og Russland ble satt inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under Sovjet-tiden var Abkhasia en autonom republikk innad i den georgiske republikken.

De to utbryterprovinsene Abkhasia og Sør-Ossetia har begge nære bånd til Moskva, og russiske fredsbevarende styrker har operert i områdene siden tidlig 90-tall. De har flere ganger blitt anklaget av Georgia for å ta separatistenes side, og den georgiske nasjonalforsamlingen har krevd at de russiske soldatene skal erstattes med en internasjonal styrke. FN fungerer som militære observatører i områdene, parallelt med russiske soldater.

Den abkhasiske separatistbevegelsen har benyttet krigen mellom Georgia og Russland denne uken til å forsøke å drive georgiske soldater ut av området. Senest tirsdag gikk soldater i Abkhasia til angrep på georgiske styrker for å tvinge dem ut av de øvre delene av Kodoridalen, ifølge Interfax. Dette området i Abkhasia kontrolleres av Georgia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vest-orientering

Russlands president Dmitrij Medvedev møtte tirsdag Frankrike president Nicholas Sarkozy til samtaler om situasjonen i Moskva. FoRusslands president Dmitrij Medvedev møtte tirsdag Frankrike president Nicholas Sarkozy til samtaler om situasjonen i Moskva. Fo

Russiske myndigheter har med uro betraktet Georgias tilnærming til Vesten etter uavhengigheten.

- Veien ut til flyplassen i Tbilisi heter George W. Bush-avenyen, der man kan se en enorm plakat der Saakasjvili og Bush håndhilser, sier Kolstø.

Det har gjentatte ganger kommet til konflikter mellom Russland og Georgia etter at den pro-vestlige presidenten Mikhail Saakasjvili kom til makten etter at han ledet den såkalte «Roserevolusjonen» i 2003. En retur av Sør-Ossetia og Abkhasia til georgisk kontroll har også vært en viktig kampsak for ham.

Georgia har gjort mye for å nærme seg Nato, og president Saakasjvili opptrer jevnlig ved siden av EU-flagg i sine taler. Russland har forbudt importen av georgisk vin og mineralvann. Landet hevder dette gjøres av hensyn til folks helse, mens myndighetene i Georgia er overbevist om at avgjørelsen har et politisk bakteppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Georgia var under Sovjet-tiden avhengig av Russland for sine energiforsyninger. På samme måte som en del andre tidligere sovjetrepublikker ble landet hardt rammet da den russiske statseide gassgiganten Gazprom økte sine priser i januar 2006. Siden er prisen på ny doblet, og Georgia har begynt å importere stadig mer av sin gass fra Aserbajdsjan.

Konflikten fra forrige uke har forverret det allerede bitre forholdet mellom partene. Tirsdag erklærte Russland stans i de militære aksjonene, men ifølge Georgias regjering bomber russiske fly landsbyer utenfor Sør-Ossetia også tirsdag ettermiddag. Russiske styrker i Sør-Ossetia anklaget på sin side georgiske soldater for å ha skutt på dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis man skal fordele skyld er det nok skyld på begge sider. Georgierne var de som yppet til strid, men russerne brukte det som mye mer enn en anledning til å gjenopprette status quo, sier Kolstø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir stående
Da Russlands president Dmitrij Medvedev tirsdag stanset de militære operasjonene i Georgia gjorde han det også klart at russiske styrker vil bli stående i de to utbryterområdene i Georgia, Sør-Ossetia og Abkhasia.

Georgia har varslet at landet etter konflikten vil forlate Samveldet av uavhengige stater (CIS), en samarbeidsorganisasjon for tidligere Sovjet-stater.

Nato har erklært at løftet fra toppmøtet i Bucuresti om at Georgia en gang skal få bli medlem av alliansen opprettholdes.

– Jeg mener Bucuresti-kommunikeet står ved lag, sa generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer på en pressekonferanse etter at NATO-ambassadørene hadde møtt Georgias ambassadør for å diskutere krisen i landet.

Kilder: BBC, Encyclopædia Britannica, NTB.


View Larger Map