- Lev lenger med nok D-vitaminer

Solen er viktigste kilde til D-vitamin. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Solen er viktigste kilde til D-vitamin. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPersoner med D-vitaminmangel har økt dødsrisiko, viser en amerikansk studie. Svenske forskere bekrefter resultatene, og krever at anbefalingene for inntak av vitaminet økes.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Anbefalt daglig inntak

Det anbefales at spedbarn får tilskudd med 10 mikrogram vitamin D per dag fra 4 ukers alder. Eldre personer som er lite ute i dagslys bør få tilskudd med 10 mikrogram vitamin D per dag i tillegg til inntaket fra kostholdet.

Kilde: Helsedirektoratet

En amerikansk studie som har sett på årsakene bak 1806 dødsfall, viste at personer med høye nivåer av D-vitamin levde lenger enn personer med D-vitaminmangel.

Deltagernes blodverdier var samlet i en database, og det var forskere ved Johns Hopkins University i Baltimore som undersøkte nivået av D-vitamin i prøvene, melder Yahoo.

- Personer som hadde mangel på D-vitamin døde tidligere enn dem som hadde høye nivåer, sier en av forskerne, Michal Melhamed, som nå er tilknyttet Albert Einsteins College of Medicine i USA, ifølge Dagens Nyheter.

- Viktig studie

Tidligere internasjonale studier har vist at mangel på D-vitamin kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft.

Norsk forskning har vist at sjansen for å overleve kreftformer som prostatakreft, brystkreft og tykktarmkreft er betydelig bedre hvis kreftdiagnosen stilles om sommeren eller høsten, når D-vitamininnholdet i blodet er som høyest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye amerikanske studien er den første som ser på effekten av mangel av D-vitamin hos befolkningen generelt.

Professor i geriatri ved Sahlgrenska akademiet i Göteborg, Dan Mellström, mener studien er veldig bra og spår at den kommer til å få stor betydning.

- Vi har gjort en lignende undersøkelse i Sverige, som skal presenteres i September, og har fått samme resultater, sier han til Dagens Nyheter.

Sol viktig

Sol er den viktigste kilden til vitamin D som dannes i huden når den utsettes for solstråling (UVB-stråling). Vitaminet tas også opp i tarmen fra vitamin D-holdig ernæring eller fra kosttilskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I land som har lange og mørke vintre synker nivået av D-vitamin i befolkningen i vinterhalvåret.

- Det vi får i oss fra kosten om vinteren er ikke nok, så det er store variasjoner i D-vitaminnivået i løpet av året. Det gjelder alle som ikke drar til Kanariøyene i januar, sier den svenske forskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nordiske landene har felles anbefalinger for daglig inntak av D-vitamin. Og ifølge Mellström er de anbefalte blodverdiene bare så vidt over de nivåene som ga økt dødsrisiko i den nye amerikanske studien. Nå mener forskeren at de anbefalte verdiene bør økes med 50 prosent.

- Kan gi kroniske smerter

Samtidig melder BBC at britiske forskere har funnet en sammenheng mellom mangel på D-vitamin og kroniske smerter hos kvinner. Forskerne etterlyser nå studier som ser på om D-vitamin-tilskudd kan beskytte mot kroniske smerter.

- Hvis jeg hadde kroniske smerter ville jeg helt klart undersøkt om jeg fikk i meg nok vitamin D, sier Elina Hyppönen, en av forskerne bak studien, til BBC.