Norsk barn har aldri hatt det tryggere

<pRisikoen for at et guttebarn skal dø i en ulykke er i dag en nidel av hva den var for cirka 50 år siden.</p

Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På begynnelsen av 1950-tallet døde over 55 av 100.000 gutter i alderen ett til fire år i ulykker. I dag er det seks av 100.000 i denne aldersgruppen som dør i ulykker. Tendensen peker i samme retning for gutter og jenter, både for de minste og de litt større, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Overbeskyttet

– Selv om figuren egentlig viser en solskinnshistorie, kan den også tyde på at barn i dag lever et liv der de ikke utsettes for ulykker og skader. De er mer beskyttet, overbeskyttet, vil noen si, sier sosiolog ved SSB Dag Ellingsen i en artikkel.

Ellingsen påpeker at barnelivet var farligst i tiårene 1950 og 1960, da mor ofte var hjemme med barna. Han mener årsaken til dette er at det da var vanligere å sende ungene ut for å leke på egen hånd, og at utviklingen i ulykkestallene sier noe om hvor barna tilbringer tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For de fleste barn under ti år i dag tilbringes det meste av det våkne livet i samvær med voksne, og mye av leken skjer med dataspill eller surfing på nettet, sier Ellingsen.

Liten forskjell

I motsetning til tidligere er det i dag liten forskjell på dødstallene mellom jenter og gutter. Først i tenårene blir forskjellen tydelig.

Dødsårsaken har også endret seg med årene. I en periode på 1950-tallet døde de fleste av drukning. Mot slutten av 1960-tallet økte antallet som døde i trafikkulykker, mens de 19 dødsulykkene med barn under ti år i 2005 fordelte seg jevnt mellom drukning, kvelning og transportulykker. (©NTB)