Meny

Norsk barn har aldri hatt det tryggere

Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Risikoen for at et guttebarn skal dø i en ulykke er i dag en nidel av hva den var for cirka 50 år siden.

På begynnelsen av 1950-tallet døde over 55 av 100.000 gutter i alderen ett til fire år i ulykker. I dag er det seks av 100.000 i denne aldersgruppen som dør i ulykker. Tendensen peker i samme retning for gutter og jenter, både for de minste og de litt større, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Overbeskyttet

– Selv om figuren egentlig viser en solskinnshistorie, kan den også tyde på at barn i dag lever et liv der de ikke utsettes for ulykker og skader. De er mer beskyttet, overbeskyttet, vil noen si, sier sosiolog ved SSB Dag Ellingsen i en artikkel.

Ellingsen påpeker at barnelivet var farligst i tiårene 1950 og 1960, da mor ofte var hjemme med barna. Han mener årsaken til dette er at det da var vanligere å sende ungene ut for å leke på egen hånd, og at utviklingen i ulykkestallene sier noe om hvor barna tilbringer tiden.

– For de fleste barn under ti år i dag tilbringes det meste av det våkne livet i samvær med voksne, og mye av leken skjer med dataspill eller surfing på nettet, sier Ellingsen.

Liten forskjell

I motsetning til tidligere er det i dag liten forskjell på dødstallene mellom jenter og gutter. Først i tenårene blir forskjellen tydelig.

Dødsårsaken har også endret seg med årene. I en periode på 1950-tallet døde de fleste av drukning. Mot slutten av 1960-tallet økte antallet som døde i trafikkulykker, mens de 19 dødsulykkene med barn under ti år i 2005 fordelte seg jevnt mellom drukning, kvelning og transportulykker. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus