OL-åpning med 14.000 artister

14.000 artister var i aksjon under Beijing-OLs åpningsseremoni fredag. Her er noen av dem. (Foto: Mike Blake, SCANPIX/REUTERS)
14.000 artister var i aksjon under Beijing-OLs åpningsseremoni fredag. Her er noen av dem. (Foto: Mike Blake, SCANPIX/REUTERS)

<p14.000 artister, 15.153 kostymer og tonnevis med fyrverkeri. Det var ikke spart på noe da Beijing-OL ble åpnet fredag kveld.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åpningsseremonien i tall
4.000.000.000: Antall TV-seere, ifølge Den internasjonale olympiske komité, som da har tatt vel hardt i. Men flere enn en milliard seere var det helt sikkert.
91.000: Antall tilskuere i «Fugleredet».
60.207: Antall solgte billetter. Resten av publikum var inviterte gjester og presse.
21.880: Antall løpere i fakkelstafetten fra Aten til Beijing.
15.153: Antall kostymer brukt av artistene.
5000: Antall år kinesisk historie som ble feiret under åpningsseremonien.
2488: Antall frivillige under seremonien.
516: Antall høyttalere på stadion.
287: Antall oppskytingssteder for fyrverkeri på stadiontaket.
204: Antall deltakernasjoner i innmarsjen. Norge kom inn som nummer 129.
110: Antall minutter med musikalske innslag, fordelt på 18 komponister.
90: Antall statsoverhoder på tribunen.
56: Antall etniske grupper i Kina som var representert gjennom dansende barn.
29: Fotspor som ved hjelp av fyrverkeri ble plantet på himmelen for å vise veien til OL.
13: Antall måneder prøvene varte.
8: Lykketallet som bestemte dag og tid for åpningen. Den startet åtte minutter over åtte på den åttende dag i den åttende måned i det åttende år i vårt århundre.
5: Antall timer med totalt flyforbud over Beijing fredag, av sikkerhetshensyn.
1: Åpningsseremoniens rangering blant de mest spektakulære i OL-historien. (©NTB)

– Vi startet treningen i juli 2007, og fra mai i år har vi vært samlet her i Beijing for å koordinere og samkjøre treningen. Nå er vi klare til å yte vårt beste og vise verden hva vi kan, sier Fan Weipeng. 19-åringen er en av 2008 deltakere fra tempelskolen Shaolin.

Hun forteller at de har trent i «Fugleredet» siden begynnelsen av juli, og et av treningspassene varte i 48 timer i et strekk. Alt skulle være så perfekt som mulig da Kina skulle vise seg fram for verden.

Over en milliard mennesker fulgte åpningsseremonien via TV-skjermene sine verden over. På stadion lot 91.000 mennesker seg forbløffe av den spektakulære seremonien. Vel 60.000 hadde greid å kjøpe billett, resten av stadionplassene gikk til spesielt inviterte gjester samt til presse.

Fantastiske anlegg

Kina og Beijing er klare for OL, og de aller beste idrettsutøverne er blitt møtt av fantastiske idrettsanlegg ved ankomsten til Beijing. Nasjonalstadion, som også blir kalt Fugleredet, og den fantastiske svømmehallen Vannkuben ligger side ved side og er noe av det flotteste som finnes av denne typen anlegg.

Ved siden av åpnings- og avslutningsseremoniene skal friidretten og noe fotball gå på det flotte nye nasjonalstadionet. Det er her Andreas Thorkildsen skal forsvare sin gullmedalje i spyd fra Aten for fire år siden.

Men fredag var det kinesiske kunstnere og artister i alle aldre og fra hele Kina som underholdt på det spesielle underlaget som var rullet ut over hele banen. Temaet for åpningen var kinesisk historie. Vi fikk en kunstnerisk gjennomgang av hvordan kinesisk kultur har utviklet seg gjennom årtusenene.

Kinas problematiske moderne historie var utelatt fra den storslåtte åpningsseremonien, der kineserne virkelig fikk vist at det er fyrverkeriets land.

«Hele folket i arbeid»

Ved siden av de 14.000 artistene og kunstnerne som var i aksjon under åpningsseremonien, var også 2488 frivillige involvert for å få åpningsshowet til å gå så smertefritt som mulig.

For å få avviklet fyrverkeriet var 600 mennesker i arbeid gjennom de fire timene seremonien varte.

Det var president Hu Jintao som foretok den offisielle åpningen etter at organisasjonskomiteens leder Liu Qi og IOK-president Jacques Rogge hadde hilst deltakere og publikum velkommen til Kina.

Lørdag begynner lekene for alvor, og blant de første som skal i aksjon er de norske syklistene som står foran litt av en styrkeprøve på 245 kilometer i varme, forurensing og høy luftfuktighet.

Under åpningsshowet fredag hadde kineserne også lagd en modell av jordkloden. Den målte 18 meter i diameter og var imponerende. Det var også de 58 artistene som danset på modellen. (©NTB)

Personvernpolicy