Tusenvis demonstrerte mot Kina

Demonstranter fra organisasjonen Reportere uten grenser holder et flagg med fem håndjern som skal symbolisere de olympiske ringene. De protesterer mot Kinas menneskerettighetspolitikk foran den kinesiske ambassaden i Berlin. Foto: Reuters/Scanpix.
Demonstranter fra organisasjonen Reportere uten grenser holder et flagg med fem håndjern som skal symbolisere de olympiske ringene. De protesterer mot Kinas menneskerettighetspolitikk foran den kinesiske ambassaden i Berlin. Foto: Reuters/Scanpix.

<pTusenvis av mennesker i Asia og Europa demonstrerte fredag mot Kina. På OLs første dag prøvde munker i New Delhi å storme en ambassade. I Tyrkia satte en mann fyr på seg selv.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I London, Brussel, Berlin, Katmandu, Bangkok, Hongkong og flere byer i India har det vært store demonstrasjoner fredag. I Tyrkia gikk en mann til det drastiske skrittet å tenne på seg selv. Mannen i 30-årene brente ansiktet og hendene og er sendt til sykehuset. Han demonstrerte sammen med rundt 300 andre for selvstyre eller en selvstendig Xingjiang-provins i Kina.

Munker stormet ambassade

I New Delhi, hovedstaden i India, var det nesten 3.000 eksiltibetanere som protesterte mot at OL arrangeres i Kina. Litt ut i åpningsseremonien prøvde rundt 150 tibetanske munker å storme den tungt bevoktede kinesiske ambassaden i New Delhi. Munkene kjørte opp til ambassaden i to busser og prøvde å rive ned stålbarrikadene foran den inngjerdede ambassaden, sier en polititjenestemann.

– Vi har ytterligere forsterket sikkerheten på ambassaden og tatt munkene inn til sikkerhetsforvaring, sier en talsmann for politiet.

1.400 pågrepet i Nepal

I Nepal er rundt 1.400 eksiltibetanere pågrepet under en protestaksjon utenfor den kinesiske ambassadens visumkontor i Nepals hovedstad Katmandu, ifølge politiet.

– Vi vil gi beskjed til de millionene av mennesker som vil se åpningsseremonien og de hundrevis av atletene som deltar, at det ikke finnes menneskerettigheter i Tibet, sier Tashi Tsering, en 20 år gammel student til AFP.

Ikke bare eksiltibetanere er pågrepet. Ifølge en pro-tibetansk gruppe er tre amerikanere pågrepet etter at de prøvde å protestere nær stadionet der åpningsseremonien holdes. Direktøren for Studenter for et fritt Tibet, Lhadon Tethong, sier trioen ble pågrepet av politiet da de var på vei til Beijing nasjonalstadion, hvor de hadde tenkt å holde et tibetansk flagg under åpningsseremonien.

Flere demonstrasjoner

I India har det vært store demonstrasjoner i løpet av dagen. 3.500 eksiltibetanere samlet seg i Jantar Mantar i India for å demonstrerte mot Kina, mens 3.000 eksiltibetanere marsjerte i den nordlige byen Dharamsala, der Dalai-Lama og hans eksilregjering holder til.

I Thailand har det vært protester mot Kina i forbindelse med åpningsseremonien, men der var Kinas forhold til det militære regimet i Burma i fokus. I Hongkong demonstrerte rundt 40 personer utenfor stadion der ridning vil bli avholdt.

Europeiske demonstrasjoner

Også i Europa har demonstranter benyttet seg av den første olympiske dagen til å markere synspunktene sine. Mer enn 200 demonstranter samlet seg utenfor den kinesiske ambassaden i London fredag. De protesterte mot brudd på menneskerettigheter og det at Kina er vert for de olympiske lekene i år.

I Brussel samlet rundt 200 tibetanske demonstranter seg utenfor hovedkvarteret i EU, mens det i Berlin var et titall fra Reportere uten grenser som samlet seg utenfor den kinesiske ambassaden. (©NTB)

Personvernpolicy