UDI vurderer økt bemanning

<pUtlendingsdirektoratet (UDI) vil vurdere økt bemanning ved asylmottak etter at en 20-åring fra Rwanda skal ha blitt voldtatt på asylmottaket i Tinn i Telemark.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Overgriperen har ansvaret for en voldtekt. Men vi har ansvar for å skjerme kvinner mot uønsket oppmerksomhet, trakassering og vold, og det er politiets oppgave å sørge for sikkerheten til beboerne. Men ordinære mottak er ikke lukkede institusjoner, og vi vil gi et så vanlig botilbud som mulig, sier avdelingsdirektør i UDI Siri Rustad til NTB.

Kan bedre vaktholdet

Etter at en 20 år gammel jenta fra Rwanda skal ha blitt voldtatt og banket opp på rommet sitt på asylmottaket i Tinn i Telemark for to uker siden, vurderer UDI nå om det er behov for å styrke sikkerheten ved mottak der det bor enslige kvinner.

– Vi vil vurdere å styrke bemanningen, både med hensyn til vakthold og miljøarbeidere, sier Rustad til NTB.

I dag er det de som driver mottakene som skal sørge for at kvinner og menn har atskilte bad og toaletter og at beboernes rom er låsbare. Direktoratet har årlige tilsyn som skal sørge for at reglene overholdes.

Den siste tida har likevel sikkerheten ved norske asylmottak fått kritikk fra flere hold, blant annet fra Norsk organisasjon for asylsøkere.

VG tilbakeviser sitatkritikk

VG Nett skriver fredag at UDI ikke tar selvkritikk for manglende beskyttelse av sårbare asylsøkerkvinner, og siterer Rustad på at asylsøkerkvinner har samme ansvar for å unngå voldtekt som kvinner i vanlige boliger.

– Vi beklager dypt at det har skjedd en voldtekt i vårt mottak, men jeg har aldri snakket om at det er asylsøkerkvinners ansvar å unngå voldtekt, sier Rustad til NTB.

VG Nett står fast ved at saken er riktig framstilt og sier Rustads sitater er gjengitt korrekt.

– Det er ingen tvil om at hun har sagt det som står i saken. Hun fikk lest opp alle sitatene og godkjente dem. Flere VG-ansatte overvar dette, blant andre redaksjonssjefen, sier ansvarlig redaktør i VG Nett Espen Egil Hansen til NTB.

Hansen sier at VG Nett syntes Rustads sitat var svært oppsiktsvekkende, og at redaksjonen av den grunn valgte å lese opp sitatene for henne. (©NTB)

Personvernpolicy