OSSE prøver å megle i Sør-Ossetia

<pOSSE forsøker å få i gang samtaler om en løsning i Sør-Ossetia. FNs sikkerhetsråd klarte ikke å bli enige om en uttalelse, men NATO og EU ber om ro.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har besluttet å sende en spesialutsending til Georgia i et forsøk på å få i gang de havarerte fredssamtalene.

Det er Finland som for øyeblikket leder OSSE. Landets utenriksminister Alexander Stubb håper spesialutsending Heikki Talvities reise til Georgia kan få myndighetene i Georgia og Sør-Ossetia til å gjenåpne fredssamtalene.

Stubb er dypt bekymret over de harde kampene som raser i Sør-Ossetia og har avbrutt ferien sin for å jobbe med konflikten. Han forbereder seg også selv på å reise til konfliktområdet.

Tidligere fredag ble det meldt at EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner var i meget tett kontakt med Frankrike som har formannskapet i EU dette halvåret, og med OSSEs ledelse. EU var også i kontakt med Georgia og Russland.

Også statssekretær Raymond Johansen (Ap) i Utenriksdepartementet sier til NTB at han håper OSSE kan finne fram til en løsning.

Fastlåst i FN

– Sikkerhetsrådet er ennå ikke i stand til å uttale seg om situasjonen, sa Belgias FN-ambassadør Jan Grauls, som for tiden er Sikkerhetsrådets president, etter at rådet hadde sittet sammen i tre timer.

Sikkerhetsrådet kom sammen klokken 23 torsdag kveld lokal tid i New York for å drøfte et forslag framlagt av Russland.

Møtet pågikk bak lukkede dører i to timer før man for åpne dører fortsatte møtet i ytterligere en time.

Den fastlåste situasjonen oppsto fordi USA, Storbritannia og noen andre støttet Georgias krav om å avvise en setning i det russiske forslaget som krevde at partene skulle avvise å bruke makt. Sør-Ossetia er en del av Georgias territorium.

Ber om ro

Partene i konflikten mellom Georgia og Sør-Ossetia må besinne seg og få slutt på voldshandlingene i området, mener både EU og USA.

– Alle parter må umiddelbart gjøre slutt på voldsbruken og engasjere seg i direkte samtaler for å løse denne saken på en fredelig måte, sa Gordon Johndroe, talsmann for Det hvite hus, i Beijing der president George W. Bush var for å delta på OL-åpningen.

De harde kampene som raser i den georgiske utbryterregionen, bekymrer også EU.

– Vi følger dette svært tett og er meget bekymret over hvordan situasjonen utvikler seg. Vi gjentar vårt budskap til alle parter om umiddelbart å gjøre slutt på voldsbruken, sa en tjenestemann på betingelse av anonymitet.

NATO

NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer ber om en umiddelbar stans i kampene som raser i den georgiske utbryterregionen Sør-Ossetia.

– Det som skjer i den georgiske regionen Sør-Ossetia har gjort NATOs generalsekretær alvorlig bekymret, sier forsvarsalliansen i en uttalelse.

– Vi følger situasjonen svært tett, og NATOs generalsekretær ber alle parter om en umiddelbar stans i de væpnede sammenstøtene og anmoder om direkte samtaler mellom partene. (©NTB)

Personvernpolicy