Russiske tanks på vei mot Sør-Ossetia

Georgiske soldater i Sør-Ossetia. Russiske stridsvogner nærmer seg krigssonen. Foto: Scanpix.
Georgiske soldater i Sør-Ossetia. Russiske stridsvogner nærmer seg krigssonen. Foto: Scanpix.

<pPresident Medvedev: - De vil få den straffen de fortjener.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ettermiddag ble det klart at Georgia har tilbudt separatistene i Sør-Ossetia en våpenhvile på tre timer, slik at sivile kan komme seg ut av hovedstaden Tskhinvali.

Georgiske styrker skal ha tatt full kontroll over utbryterregionen Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali, ifølge en talsmann for landets innenriksdepartement.

Det pågikk fredag harde kamper om byen mellom georgiske og sørossetiske styrker.

Russiske soldater og militærkjøretøyer skal allerede være inne i byen for å forsterke den russiske fredsbevarende styrken som allerede er i Sør-Ossetia.

Det kommer også meldinger om at russiske stridsvogner har satt kursen mot utbryterrepublikken. Meldingen, som blir viderebrakt av nyhetsbyrået AFP, kommer bare en time etter at Russlands president Dmitij Medvedev lovte å beskytte innbyggerne i Sør-Ossetia mot aggresjonen fra Georgia.

- Kan ikke skje ustraffet

- Vi kan ikke la drapene på våre landsmenn gå ustraffet hen. De

skyldige partene vil få den straffen de fortjener, sa Medvedev på russisk tv.

- Jeg er forpliktet til å forsvare livene og verdigheten til russiske borgere, uansett hvor de bor, fortsatte han.

Klikk for større versjon av grafikken.Klikk for større versjon av grafikken.

Russland har tidligere utstedt pass til 90 prosent av de 70.000 innbyggerne i Sør-Ossetia.

Strisdvogner på vei

Russiske stridsvogner og soldater har begynt å bevege seg mot Sør-Ossetia gjennom den russiske provinsen Nord-Ossetia. Det er foreløpig uklart når de kan ventes å være fremme, men de skal allerede nærme seg den fire kilometer lange Roki-tunnelen som leder fra Nord- til Sør-Ossetia.

Denne nye vendingen kommer etter ordføreren i den georgiske hovedstaden Tbilisi, Gigi Ugulava, uttalte at Georgia vil innføre våpenhvile mellom klokken 15 og 18 lokal tid.

- Vi vil stanse beskytningen og åpne en humanitær korridor for sivile. Samtidig tilbyr vi amnesti for de militante separatistene, sier han til tv-kanalen Rustavi-2.

Elendige medisinske forhold

Det internasjonale Røde Kors ba om at det ble åpnet en humanitær korridor inn i konfliktområdet for å få fraktet ut sivile og skadde.

- Vi er bekymret for den humanitære situasjonen. Slik det er nå kan ikke ambulansene kjøre og sykehus skal være overfylt av skadde. Man operer på pasienter i gangene på sykehusene, sa en talskvinne for organisasjonen til journalister.


Les alle nyheter om situasjonen i Sør-Ossetia Overblikk.no

Personvernpolicy