Frykter full krig i Georgia

Georgisk artilleri fyrer løs mot stillinger i Sør-Ossetia. Foto: Scanpix.
Georgisk artilleri fyrer løs mot stillinger i Sør-Ossetia. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet internasjonale samfunnet frykter full krig i Georgia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nattens georgiske offensiv inn i Sør-Ossetia kan utløse full krig. Russlands statsminister Vladimir Putin sier at Georgia har startet krig, og utelukker ikke russisk gjengjeldelse på krigshandlingene.

Norsk flyktninghjelp har kontor i Georgias hovedstad Tbilisi, og den stedlige representanten der sier folket er bekymret for utviklingen.

- Da jeg var på vei til jobb i morges var folk svært bekymret. Seg imellom snakket passasjerene om at ingen ønsker seg en krig, at alle vil ha fred, sier Manana Gabashvili til ABC Nyheter.

USA og EU har ifølge Reuters bedt partene i konflikten om å besinne seg for å få slutt på voldshandlingene.

Georgiske styrker rykket torsdag kveld og natt til fredag inn i Sør-Ossetia. Foto: Scanpix.Georgiske styrker rykket torsdag kveld og natt til fredag inn i Sør-Ossetia. Foto: Scanpix.

– Alle parter må umiddelbart gjøre slutt på voldsbruken og engasjere seg i direkte samtaler for å løse denne saken på en fredelig måte, sier Gordon Johndroe, talsmann for Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bli flyktningstrøm

Norsk flyktninghjelp forbereder seg nå på å hjelpe eventuelle flyktninger fra områdene der kamphandlingene foregår. Flyktninghjelpen har også en stedlig representant i Sør-Ossetia.

- Vi planlegger nå hva som skal bli neste skritt for oss. Dersom mange må flykte vil vi være i stand til å hjelpe dem her i Georgia, men dersom folk flykter til Nord-Ossetia eller andre deler av Nord-Kaukasus er vi nødt til å samarbeide med andre organisasjoner for å forsøke å skaffe dem hjelp, sier Gabashvili.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har et kontor i Sør-Ossetia og et program vi driver der sammen med FNs høykommissær for flyktninger. Vi har blant annet bistått med reparasjoner og gjenoppbygging av hus, sier Gabashvili.


Ifølge Flyktningregnskapet 2008 er det fremdeles mellom 222 000 og 247 000 internt fordrevne i Georgia etter krigene på begynnelsen av 90-tallet. Dette dreier seg i hovedsak om georgiere som flyktet fra utbryterprovinsen Abkhazia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til fredag ble også russiske fredsbevarende styrker truffet av artillerild fra georgisk side. Det har ført til en skarp reaksjon fra statsminister Vladimir Putin, som ifølge NTB sier at Georgia vil få en reaksjon på dette.

Dette er svært trist, og det vil bli gjenstand for en reaksjon, sier den tidligere russiske presidenten.

- Syv norske i Georgia

En lokal innbygger jubler over fremrykkingen. Foto: Scanpix.En lokal innbygger jubler over fremrykkingen. Foto: Scanpix.

Den nærmeste norske ambassaden befinner seg i Baku i Aserbajdsjan. Førstesekretær Richard Scarbourough sier de følger situasjonen tett.

- Vi følger denne situasjonen veldig tett, selv om vi er basert i Aserbajdsjan og ikke i Georgia. Vi er ganske bekymret for utviklingen, sier førstesekretær ved den norske ambassaden i Baku, Richard Scarbourough, til ABC Nyheter.

En av oppgavene de utfører er å opprettholde kontakt med nordmenn som befinner seg i Georgia. Foreløpig er det ingen som har uttrykt frykt for utviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har snakket med flere av nordmennene som oppholder seg i Tbilisi, og situasjonen der er foreløpig rolig, sier Scarbourough.

Ambassaden har registrert syv nordmenn i Georgia, blant dem fire som oppholder seg fast i landet. De tre siste er turister. Ingen av dem skal oppholde seg i krigsområdene.

15 drept

Torsdag ettermiddag ble det inngått en våpenhvileavtale mellom partene, men kun etter få timer brøt det ut nye kamper. Over natten igangsatte Georgia en kraftig offensiv, og georgiske myndigheter sier nå mesteparten av Sør-Ossetia er «frigitt». Ifølge russisk media ble minst 15 personer drept i Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali.