Avdekker mer helsefarlig mat

<p class="hidden"> </p>
 

<pEUs kontrollorgan oppdager stadig oftere helsefarlig mat, skriver Nationen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2007 ble det sendt inn rekordmange meldinger om helsefarlige stoffer i mat og dyrefôr til EUs varslingssystem RASFF, som Norge er en del av.

RASFFs årsrapport viser at det i fjor ble sendt 7.354 meldinger om helsefare, mot 6.840 meldinger året før. 953 av disse var i den mest alvorlige kategorien, noe som er en økning på 4,5 prosent fra året før.

Fisk, nøtter, salat og urter er blant varene det oftest blir oppdaget helserisiko ved.

Mattilsynet meldte i fjor 71 tilfeller til RASFF, en økning fra 54 i 2006. 18 av disse var av den mest alvorlige typen.

– Økningen henger helt klart sammen med økt handel med matvarer over landegrensene, sier Marianne Tomtum i Mattilsynet til Nationen.

Hun understreker at økningen også kommer av at flere av de nyere EU-landene først nå har fått ordentlige rutiner på å melde fra til RASFF.

– Dette systemet er viktig for å beskytte oss mot helsefarer som følger med importert mat. Flere meldinger betyr at systemet virker, sier Tomtum. (©NTB)

Personvernpolicy