- Russisk flyangrep mot Georgia

Det var fly av typen Sukhoi-24, som ifølge georgiske myndigheter angrep fredag. Foto: Scanpix.
Det var fly av typen Sukhoi-24, som ifølge georgiske myndigheter angrep fredag. Foto: Scanpix.

<pTre russiske fly skal ha bombet en georgisk by nær grensa til Sør-Ossetia. Russland avviser påstandene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det georgiske innenriksdepartementet som sier dette til nyhetsbyrået AFP.

- Tre russiske Sukhoi-24-fly tok seg inn i georgisk luftrom fredag morgen. Et av dem slapp to bomber som traff i nærheten av politistasjonen i Kareli, sier talsmann Shota Utiashvili til AFP. Kareli er en landsby nær grensen til Sør-Ossetia.

Konflikten mellom utbryterprovinsen Sør-Ossetia og Georgia tilspisset seg torsdag, og det brøt ut kamper mellom de to grupperingene.

- Det har bygget seg opp spenninger i denne regionen over ganske lang tid, men det har vært bølger siden 90-tallet, da Sør-Ossetia først løsrev seg fra Georgia, sier Nupi-forsker Indra Øverland til ABC Nyheter.

I dag har en utsending for Sør-Ossetia i Moskva krevd en militær intervensjon i provinsen etter at Georgia gikk til angrep, ifølge Interfax.

- Forholdet mellom Russland og Georgia vil bli forverret av dette, men det har også gått i bølger over en lang periode, sier Øverland.

- Georgiske soldater

Meldingene kommer samtidig som NTB rapporterer at georgiske soldater har tatt seg inn i hovedstaden i Sør-Ossetia, Tskhinvali. Foreløpig er det bare en korrespondent for det russiske Interfax som rapporterer dette, og meldingen er foreløpig ikke bekreftet av andre.

Den georgiske presidenten, Mikheil Saakashvili, uttaler ifølge AFP at mesteparten av Sør-Ossetia nå er under deres kontroll, som følge av offensiven georgiske styrker gjennomførte natt til fredag. Han krever at Russland stanser alle flyangrep mot georgiske byer.

Ifølge Indra Øverland vil foreløpig ikke gå god for meldingene om at russiske fly har bombet i Georgia, og peker på at det i denne konflikten har vært mye propaganda-bruk.

- Mye desinformasjon

- Russiske fly har gått inn i georgisk luftrom ganske regelmessig. Russland har også tidligere bombet tsjetsjenske stillinger på georgisk side, og de har skutt ned georgiske droner, men det er nytt hvis det stemmer at de har bombet bemannede georgiske posisjoner. Likevel er det viktig å merke seg at det er mye desinformasjon og propaganda ute og går i denne konflikten, så det er vanskelig å vite nøyaktig hva som har skjedd. Georgierne har en tendens til å gi russerne skylden for alt negativt som skjer.

Forskeren peker også på at tiden kan være i ferd med å løpe ut for georgierne.

- Det er 20 år siden Sør-Ossetia og Abkhazia løsrev seg fra Georgia. Jo lenger tid det går jo vanskeligere vil det være å oppnå kontroll med disse enklavene.

- Georgias president Mikhail Saakasjvili har den siste tiden slitt i forhold til forhandlingene om enklavene, så det er i og for seg logisk med et militært angrep. Sør-Ossetia vil kanskje også være noe lettere å innta enn Abkhazia, sier Øverland.

Russland avviser flyangrep

Det russiske utenriksdepartementet avviser påstandene om at landets fly har bombet mål inne i Georgia.

- Dette er bare tull og tøys. Opplysningene om at russiske fly har fløyet inn over Georgia og at et russisk fly er skutt ned, har ingen rot i virkeligheten, sier en talsmann for departementet til Ntb.

Personvernpolicy