Siktet for grov voldtekt på asylmottak

<pEn 21 år gammel iraker er siktet for å ha voldtatt og banket opp en kvinne på et asylmottak i Tinn kommune i Telemark. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen ansatte var på jobb da overgrepet skal ha skjedd.

Den rwandiske kvinnen har fortalt politiet at hun ble sperret inne på rommet sitt av en irakisk mann, som banket henne opp og voldtok henne i to timer. Overgrepet på Mandheimen asylmottak skal ha skjedd natt til søndag 27. juli, skriver Rjukan Arbeiderblad, ifølge VG Nett.

Nekter skyld

Kvinnen ble lagt inn på sykehus etter voldtekten, og politiet fikk sikret seg biologiske spor. Svar på prøvene ventes om kort tid.

20-åringen er nå tilbake på mottaket på Rjukan, men den antatte gjerningsmannen er flyttet til et mottak et annet sted i landet, skriver Aftenposten.no.

Mannen ble pågrepet samme natt, og ble avhørt, men ble senere sluppet fri. Han nekter straffskyld.

– Den siktede benekter at samleie fant sted, sier mannens advokat, Bjørn Dyrland.

Jourhavende jurist Lill Kristin Nilsen sier til NRK at saken er svært alvorlig, og etterforskningen pågår for fullt.

Politiet vurderte å be om varetektsfengsling, men den siktede fikk i stedet besøksforbud på asylmottaket, og forbud mot å oppsøke den fornærmede, ifølge Nilsen.

Krever døgnbemanning

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Krisesentersekretariatet mener asylmottakene må gjøre mer for å skjerme kvinnene som bor der. I 2000 foreslo Krisesentersekretariatet at det bør opprettes skjermede boenheter for kvinner ved norske asylmottak.

– Det har skjedd fryktelig lite. Det skjer overgrep mot enslige kvinner. Særlig kvinner som kommer alene til Norge og bor på mottak er veldig sårbare, sier daglig leder Tove Smaadahl til VG Nett.

Voldtekten skal ha skjedd i helgen, og det er vanligvis ikke helgebemanning ved asylmottakene. NOAS krever nå at det blir døgnbemanning, spesielt ved steder der det bor enslige kvinner.

Tar ikke selvkritikk

Verken Utlendingsdirektoratet (UDI) eller Tinn kommune tar selvkritikk for at mottaket var ubemannet. Rådmann i Tinn, Rune Lødøen, sier kommunen følger retningslinjene fra UDI.

– Vi skal se nærmere på om vi må skjerpe sikkerheten. Det er naturlig at vi i etterkant går gjennom sikkerhetsopplegget ved mottaket, sier han til Aftenposten.no.

Mandheimen asylmottak får nå bistand fra UDI til å håndtere hendelsen. Kommunen har gitt offeret og de andre 140 beboerne helsehjelp og tilbud om samtaler.

UDI er i ferd med å vurdere om kravene om atskilte bad og toaletter for kvinner og menn er tilstrekkelig for å sikre kvinner mot trakassering og vold. Direktoratet venter på Amnesty Internationals kartlegging av vold og overgrep mot kvinner på asylmottak. Rapporten legges fram i oktober. (©NTB)

Personvernpolicy