Eksplosjon i OL-by

<p class="hidden">Sotsji. Illustrasjonsfoto: <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:View_on_Sotsji_from_black_sea.jpg?uselang=ja" target="_blank">Wikipedia Commons</a>. </p>
Sotsji. Illustrasjonsfoto: Wikipedia Commons.

<pTo mennesker ble torsdag drept i byen Sotsji, der vinter-OL 2014 skal avholdes.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinne plukket opp en bagg som lå i veikanten like ved stranden. Både hun og mannen hun var sammen med ble drept i eksplosjonen som fulgte. Eksplosjonen skjedde i 7-tiden torsdag morgen (norsk tid), melder AFP.

Sotsji er et populært feriested sør i Russland, og skal være vertsted for vinterolympiaden i 2014.

Eksplosjonen skjedde 16 kilometer fra sentrum av byen. Ytterligere tre personer ble såret, ifølge lokalt redningspersonell. Et av ofrene fikk revet av seg beinet i eksplosjonen.

Stranden ble evakuert, og etterforskere var torsdag i ferd med å undersøke bakgrunnen for eksplosjonen.

Sotsji ved Svartehavet har de siste årene stort sett vært forskånet for volden ellers i Kaukasus-regionen. Det krigsherjede Tsjetsjenia ligger 500 kilometer øst for byen, og Sotsji er bare noen kilometer unna grensen til utbryterregionen Abkhasia i Georgia.

OL-forbindelse

I Georgia er det frykt for tiltakende konflikt både i forhold til den abkhasiske utbryterprovinsen og utbryterprovinsen Sør-Ossetia. Begge disse områdene er støttet av Russland, og har russiske fredsbevarende styrker utplassert.

Rådgiver i Helsingforskomiteen, Aage Borchgrevink, tror uroen i de georgiske utbryterrepublikkene Abkhazia og Sør-Ossetia den siste tiden kan ses i sammenheng med at Sotsji blir olympisk arena.

- Det kan tenkes at noe av grunnen til at georgiske myndigheter trapper opp presset på de to utbryterepublikkene er for å utnytte at det skal avvikles OL i Sotsji. Det kan hende de tror russiske myndigheter vil være interessert i å holde situasjonen rolig i området, og at de dermed vil få et bedre utgangspunkt for sine krav, sier Borchgrevink.

Han advarer likevel mot å trekke forhastede slutninger om bomben i OL-byen torsdag morgen.

- I Kaukasus er det en mengde bevegelser som har sine egne motiver, også uavhengig av situsjonen i Georgia. Det er mange mulige mistenkte, og nøyaktig hva som ligger bak torsdagens eksplosjon er veldig tidlig å si.

- Men at Sotsji og den kommende Olympiaden der har en viss innvirkning på situasjonen i Georgia tror jeg man kan si sikkert.

Artilleri

Minst seks mennesker kom til skade da Sør-Ossetia ble beskutt fra georgiske områder natt til torsdag, ifølge lokale tjenestemenn. Både provinshovedstaden Tskhinvali og andre områder ble beskutt med tungt artilleri natten gjennom, ifølge talskvinne Irina Gaglojeva i Sør-Ossetias separatistregjering. Torsdag het det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartmentet at «Georgia forbereder seg til krig i utbryterregionen Sør-Ossetia», melder NTB.

Det georgiske innenriksdepartementet melder torsdag om «større kamphandlinger» i Sør-Ossetia, og bekrefter at geriljasoldater har ødelagt et pansret georgisk kjøretøy, og at tre georgiske soldater har blitt såret.

Men Georgias president Mikhail Saakasjvili avviser at landet vil gå til krig mot Sør-Ossetia.

- Når det gjelder utbryterrepublikkene Abkhazia og Sør-Ossetia er realiteten på bakken at russerne står der og vil beskytte disse områdene. Georgierne har ingen reell militær mulighet til å utrette noe som helst. Å bygge opp et press i en situasjon der russerne står svakere politisk, med tanke på OL, kan forklare noen av hendelsene i disse områdene det siste året, sier Borchgrevink.

- Begge utbryterområdene er også viktige i det innenrikspolitiske spillet i Georgia, der man har en nasjonalistisk regjering og president, som har store problemer på hjemmebane.

- Det nasjonalistisk bråket og retorikken rundt utbryterenklavene kan i noen grad fungere som middel for president Saakasjvili til å ta oppmerksomheten bort fra andre innenrikspolitiske problemer, sier Borchgrevink.

Sør-Ossetia og Abkhazia har vært kontrollert av separatistregjeringer, som ikke er internasjonalt anerkjent, siden borgerkrigen i Georgia tok slutt på 1990-tallet.


View Larger Map

Personvernpolicy