- Gi folket større frihet

<div class="viewNews">Kina bør betro sitt folk større frihet, sa George W. Bush i en tale i Bangkok, dagen før OL-åpningen Foto: Reuters/SCANPIX</div>
Kina bør betro sitt folk større frihet, sa George W. Bush i en tale i Bangkok, dagen før OL-åpningen Foto: Reuters/SCANPIX

<pKina bør betro sitt folk større frihet, sa George W. Bush dagen før han kommer til OL-åpningen i Beijing. Men kritikken vil neppe forarge vertskapet nevneverdig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president, George W. Bush, fikk en brifing om Burma fra redaktør i Irrawaddy Magazine, Aung Zaw, i den amerikanske ambassaden i Bangkok fredag Foto: Reuters/SCANPIXUSAs president, George W. Bush, fikk en brifing om Burma fra redaktør i Irrawaddy Magazine, Aung Zaw, i den amerikanske ambassaden i Bangkok fredag Foto: Reuters/SCANPIX

– USA mener folket i Kina fortjener grunnleggende frihet, som er en naturlig rettighet for alle mennesker. Amerika er sterk motstander av at Kina pågriper politiske dissidenter, menneskerettsforkjempere og religiøse ledere, sa den amerikanske presidenten i Bangkok.

Nyansert

Det var ventet at Bush ville benytte talen i Thailands hovedstad Bangkok til å uttrykke sin misnøye med det kinesiske regimet i klare ordelag.

Talen var imidlertid mer nyansert enn de talene han har holdt om Kina tidligere, mente BBCs reporter i Bangkok, Jonathan Head. Den vil neppe bli oppfattet som veldig fornærmende i Kina, mener reporteren.

– Vil ikke bruke OL

Kritikerne har krevd at Bush må boikotte fredagens åpningsseremoni, men det gjør han ikke. Han har tidligere sagt at han ikke kommer til å bruke OL til å preke menneskerettigheter til kinesiske myndigheter, men at han heller vil diskutere saken med president Hu Jintao privat.

– Vi ber om åpenhet og rettferdighet, ikke for å påtvinge noen vår overbevisning, men for å la det kinesiske folk gi uttrykk for sin.

Bush sier han er optimistisk med tanke på Kinas fremtid og at politisk forandring er uunngåelig.

– Det vil skje forandring i Kina, men det vil skje på Kinas egne premisser og ut fra historie og tradisjoner. Men forandring vil uansett komme, sa han. (©NTB)


Les flere nyheter fra Asia på Startsiden.

Personvernpolicy