Musharraf gir seg neppe uten kamp

<p class="hidden"> Foto: Scanpix</p>
 Foto: Scanpix

<pRegjeringspartiene i Pakistan forsøker å sette inn det siste støtet mot president Pervez Musharraf og varsler riksrettssak. Men eksperter tror planen kan bli vanskelig å gjennomføre.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En plakat av Musharraf som er forsøkt revet ned.En plakat av Musharraf som er forsøkt revet ned.

De to lederne for koalisjonsregjeringen innkalte torsdag til pressekonferanse og ga beskjed om at partiene er enige om å innlede prosedyrene som skal lede fram til riksrettssak mot presidenten.

– Denne personen har undertrykt Pakistan. Det er derfor nasjonalforsamlingen har bestemt seg for å stille ham for riksrett, sa leder for koalisjonen Asif Ali Zardari, enkemannen etter Benazir Bhutto, Pakistans tidligere statsminister.

Beslutningen om å reise riksrettssak kan føre til en ny periode med politisk ustabilitet. Ingen venter at Musharraf vil gi seg uten kamp, og eksperter tror at det vil bli vanskelig å få flertall for en riksrettssak, ettersom Musharraf har mange tilhengere både i nasjonalforsamlingens øvre kammer og i høyesterett.

Militærkupp?

Pakistan-ekspert Stig Toft Madsen ved Nordisk Institut for Asienstudier utelukker heller ikke et militærkupp innen saken er i gang.

– Det kan ta opptil et helt år før prosessen vil kunne begynne. Den generelle politiske og økonomiske situasjonen i Pakistan tatt i betraktning, så er det langt fra usannsynlig at regjeringen er veltet i et militærkupp før det, sier Madsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Det spekuleres også på om Musharraf kan komme til å oppløse nasjonalforsamlingen, noe regjeringslederne advarer kraftig imot.

– Hvis han gjør det, vil det bli hans siste dom mot folket, mot folkets mandat og mot Pakistan, sier Zardari, som tilføyer at han ikke tror demokratiet i Pakistan er så svakt at Musharraf kan tillate seg det.

Den vanskelige situasjonen på hjemmebane førte til at Musharraf torsdag valgte å avlyse sin reise til Kina, hvor han skulle være til stede under åpningsseremonien av Beijing-OL.

En av hans rådgivere sier at presidenten er en dårlig taper og minner om at han nylig uttalte at han ikke vil gi seg uten kamp.

– Jeg skylder landet mitt å hindre at det går nedover. Jeg vil gjøre mitt for å opprettholde kursen mot vekst, velstand og sikkerhet, uttalte Musharraf nylig.

Svært upopulær

Pervez Musharraf kuppet makten i 1999 og styrte Pakistan i åtte år med støtte fra USA, som fortsatt ser på ham som en viktig alliert i den såkalte krigen mot terror. Men en rettssak mot Musharraf vil etter alt å dømme føre til en fornyet periode med politisk uro i det folkerike og hovedsakelig muslimske landet.

Populariteten hans nådde et bunnivå etter at han avsatte landets høyesterettsjustitiarius i 2007, og innførte unntakstilstand for å sikre at han ble gjenvalgt som president.

Musharraf gikk av som forsvarssjef i november i fjor, men har nektet å gå av som president. Det til tross for at partiene til to tidligere statsministre, nemlig avdøde Benazir Bhuttos parti PPP og Nawaz Sharifs PML-N, beseiret Musharrafs allierte i valget til ny nasjonalforsamling i februar.

Regjeringskoalisjonen har siden tirsdag forhandlet om Musharrafs videre skjebne. Presidenten har foreløpig selv ikke kommentert at han kan bli stilt for riksrett.

Musharraf har sagt at han vil gå av heller enn å bli stilt for riksrett. (©NTB)


Les flere nyheter fra Midtøsten på Startsiden.

Personvernpolicy