Miltbrannmistenkt forsker advarte på forhånd

<p class="hidden">Bildet viser Dr. Bruce Ivins, som amerikanske myndigheter er sikre på utførte miltbrann-angrepene i 2001 helt på egen hånd. Foto: Handout/Scanpix.</p>
Bildet viser Dr. Bruce Ivins, som amerikanske myndigheter er sikre på utførte miltbrann-angrepene i 2001 helt på egen hånd. Foto: Handout/Scanpix.

<pDen amerikanske forskeren Bruce Ivins utførte miltbrannangrepene i USA i 2001 helt på egen hånd, ifølge amerikanske påtalemyndigheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er sikre på at dr. Ivins var den eneste personen som var ansvarlig for angrepene, sa statsadvokat Jeffrey Taylor på en pressekonferanse onsdag.

Påtalemyndigheten var nær ved å ta ut tiltale mot forskeren da han i forrige uke tok sitt eget liv.

Onsdag ble over 100 sider med tidligere hemmeligstemplede dokumenter og beviser fra etterforskningen av saken offentliggjort.

Ifølge rettdokumentene varslet forskeren like før miltbrannangrepene om at terrorister var i besittelse av miltbrannbakterier og nervegassen sarin.

Formuleringene i e-posten ligner ifølge en etterforsker på språket i brevene med miltbrannpulver som dukket opp i USA i tiden etter terrorangrepene 11. september 2001.

Ivins arbeidet i 18 år ved et laboratorium for forsvar mot biologisk krigføring ved Fort Detrick i Maryland som drives av den amerikanske hæren. Han arbeidet med miltbrann som ble brukt i vaksineeksperimenter.

Angrepene som foregikk over en periode på flere uker, sådde panikk i et USA som var på nåler etter 11. september. Fem mennesker mistet livet og en rekke mennesker måtte på sykehus. (©NTB)


Personvernpolicy