Tjente 9 milliarder på Aracruz-salget

Erling Lorentzen var med og stiftet Aracruz i 1968. Foto: Scanpix.
 Erling Lorentzen var med og stiftet Aracruz i 1968. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pErling Lorentzen blir husket som en kontroversiell industrieier etter salget av cellulosekonsernet Aracruz i Brasil. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lorentzen-gruppen kunngjorde onsdag at de selger sin andel av Aracruz for 8,8 milliarder kroner. Kjøper er medeier Votorantim, som er Brasils tredje største celluloseprodusent.

– Vi selger ut fordi vi har fått et tilbud fra en av våre medaksjonærer, som var interessant. Vi mener det er til det beste for Aracruz at selskapet går inn i en konsolideringsprosess, sier Erling Lorentzen til NTB.

Omstridt fabrikk

Lorentzen er gift med Prinsesse Ragnhild og er kong Haralds svoger. Cellulosefabrikken er blitt kritisert for å ødelegge regnskogen i Brasil ved å anlegge enorme plantasjer av eukalyptustrær. Selskapet har dessuten vært i en langvarig konflikt med to indianerstammer, og ble i fjor tvunget til å gi tilbake et større landområde til indianerne.

Her hjemme har blant annet Kirken og Fremtiden i våre hender kritisert selskapet for å opptre uetisk og har krevd at Oljefondet måtte trekke ut sine investeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lorentzen avviser at kontroversen og kritikken har hatt innflytelse på beslutningen.

– Det har ikke hatt noe med saken å gjøre, sier han.

– Har rasert naturen

Filmskaper Erling Borgen er i ferd med å sluttføre et dokumentarprogram om Aracruz. Han er sterkt kritisk til hvordan Lorentzen-gruppen har opptrådt.

– Han har etterlatt seg en bedrift kringsatt av fiender, og som er involvert i en rekke rettssaker fra rasende mennesker som mener at Lorentzen gruppen og de andre aksjonærene har tjent sin formue på å stjele land fra etniske grupperinger og har rasert naturen, sier Borgen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Lorentzens ettermæle som industrieier ikke vil stå særlig høyt hos mange i lokalbefolkningen.

– Hvis du spør indianerne, etterkommerne etter negerslavene, de jordløses bevegelse eller småbøndene så vil de si at Lorentzen og Aracruz har ødelagt ufattelig mye av natur og for mennesker, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solgt til medeier

Lorentzen stiftet Aracruz i 1968, og var styreformann i selskapet fra 1972 til han trakk seg fra vervet i 2004

Han sier beslutningen om å selge var fornuftig og viktig overfor selskapet. De nye eierne vil videreføre driften, og trolig ekspandere, tror han.

Aracruz hadde fire hovedeiere. De tre private eiergruppene Lorentzen, Safra og Votorantim hadde 28 prosent hver, mens den statlige brasilianske utviklingsbanken var den fjerde eieren.

De tre private hovedeierne hadde en avtale om å ikke kjøpe hverandre ut, men avtalen løp ut tidligere i år.

Kong Haralds svoger Erling Lorentzen har solgt sin andel i cellulosebedriften Aracruz i Brasil for 8,8 milliarder kroner. Lorentzen er styreformann og storaksjonær i det internasjonale selskapet.