Reservetau kan ha reddet klatrertrioen

<p class="hidden"> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

<pEkstra utstyr som blant annet omfattet et lett, sterkt reservetau, kan ha reddet livene til klatrertrioen Cecilie Skog (33), Lars Nessa (29) og Øystein Stangeland (39).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressekontakt Simen Mørdre mener den norske ekspedisjonen var godt rustet og hadde nødvendig utstyr til å ta seg ned fra K2. Etter de opplysningene han har fått, var det andre ekspedisjoner som manglet både ekstra tau og annet utstyr da raset gikk.

Israset fredag på verdens nest høyeste fjell K2 krevde elleve menneskeliv. Blant de omkomne var Cecilie Skogs ektemann Rolf Bae. Spekulasjonene har de siste dagene dreid seg om hvorfor noen av dem som var ovenfor eller ved siden av israset kom levende ned til base camp, mens andre måtte gi tapt.

Mørdre tror enkelte av ekspedisjonene har fått problemer på veien ned på grunn av for lite og for dårlig utstyr. I forberedelsene til de norske klatrerne var en eventuell situasjon som dette nøye planlagt.

Veier raser ut

De norske klatrerne skal etter forholdene ha det bra, men den psykiske påkjenningen etter å ha mistet Bae i israset preger fortsatt dem som kom levende ned fra fjellet.

Skog, Nessa og Stangeland må belage seg på at det vil ta ekstra tid å komme seg fra base camp og til bebygde områder. Store mengder nedbør har ført til at veier har rast ut og gjort framkommeligheten vanskelig.

– Det kan hende at det tar en dag eller to mer enn planlagt før de er ute av området, sier Mørdre til NTB.

Siste overlevende

Onsdag ble den siste overlevende fra det mektige K2-fjellet på 8.611 meter hentet i base camp og fløyet ut med helikopter. Den italienske klatreren Marco Confortola hadde fram til tirsdag tilbrakt fire dager i det iskalde fjellet før han ved hjelp av redningsmannskaper kunne ta seg ned til klatrernes hovedleir på 5.300 meters høyde.

To nederlendere ble evakuert fra K2 med helikopter mandag. De er innlagt på sykehus i Skardu med frostskader. (©NTB)

Personvernpolicy