Konflikten på Sri Lanka

- Tvilsomme tapstall

<p class="hidden">Srilankiske regjeringssoldater gjør seg klar til å rykke inn i landsbyen Palampeddi 4. juli, etter at denne hadde blitt tatt av geriljasoldater fra Tamiltigrene. Foto: Scanpix/Reuters.</p>
Srilankiske regjeringssoldater gjør seg klar til å rykke inn i landsbyen Palampeddi 4. juli, etter at denne hadde blitt tatt av geriljasoldater fra Tamiltigrene. Foto: Scanpix/Reuters.

<pMyndighetene hevder at minst 5600 tamiler er drept på Sri Lanka siden januar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden myndighetene på Sri Lanka trakk seg fra våpenhvileavtalen med Tamiltigrene (LTTE) i januar har 5600 geriljasoldater fra Tamiltigrene blitt drept, hevder srilankiske myndigheter. 510 soldater skal ha blitt drept i den samme perioden.

- Tallene på drepte geriljasoldater er sterkt overdrevet fra myndighetenes side, og jeg frykter at regjeringen på Sri Lanka også legger sivile tap til sine tall. Det må sondres mellom disse tallene. Situasjonen er helt ute av kontroll, sier forsker ved Nupi, Amit Shrivastava, til ABC Nyheter. Han har Sørøst-Asia som spesialfelt.

Tapstallene stammer fra det srilankiske forsvarsdepartementet, og er ikke mulig å kontrollere uavhengig, da myndighetene i Colombo nekter journalister å reise til krigsområdene, melder AFP.

Nettstedet TamilNet skriver at 100.000 mennesker har blitt evakuert fra nordøstkysten av Sri Lanka etter regjeringsstyrkenes offensiv den siste tiden, melder NTB.

- Myndighetene har gått inn i en offensiv. Det viktige nå er at man kommer tilbake til forhandlingsbordet, men det skjer ikke, sier Shrivastava.

- Dette er en voldsspiral som kun vil fortsette om ikke forhandlinger kommer igang, sier han.

Norske forhandlinger

Norge bidro til å få i stand våpenhvileavtalen mellom partene i 2002, og det var Sri Lanka som valgte å trekke seg fra denne i januar, etter en rekke trefninger de siste årene.

- Norge forsøker fremdeles å finne frem til en diplomatisk løsning på denne situasjonen, sier Shrivastava.

(Uviklingsminister Erik Solheim, som ledet de norske forhandlingene, hadde ikke anledning til å kommentere denne artikkelen onsdag.)

- Det vi trenger nå er internasjonalt press for en tilbakevending til forhandlingsbordet. Det er ikke mulig å knuse dette opprøret militært. Jeg spår at vi vil se en tiltakende voldsspiral, for siden å oppleve en periode med relativ ro. I slike perioder har Tamiltigrene pleid å omgruppere, for siden å slå til igjen. Denne situasjonen har pågått i 25 år, sier Shrivastava, som ved flere anledninger har besøkt Sri Lanka.

Onsdag mistet 43 geriljasoldater og fire regjeringssoldater livet i harde kamper da styrker fra Sri Lanka slo tilbake en større Tamil-offensiv nord på øya, ifølge srilankiske myndigheter.

Vil utslette

Mer enn 70 000 mennesker har mistet livet siden LTTE startet sine væpnede kamp i 1983. Tigrene ønsker å opprette en uavhengig stat for den tamilske minoritetsbefolkningen på Sri Lanka nord og øst på øya.

I forrige måned uttalte hærsjefen, general Sarath Fonseka, at hans styrker hadde ødelagt to tredjedeler av Tigrenes militære kapasitet, og at konflikten var i ferd med å nærme seg et «vendepunkt».

- Regjeringen forsøker nå å utslette geriljaen fullstendig. Dette er rett og slett ikke mulig, og det er viktig at det internasjonale samfunnet bidrar til å peke på de sivile lidelsene oppe i dette. Det er min hovedbekymring, sier Shrivastava, som selv har indisk bakgrunn.

Analytikere sier det militære har hatt en fordel i denne fasen av krigen på grunn av sin bedre kapasitet til å gjennomføre luftangrep, antall soldater og store områder hærtatt øst på øya. Likevel er det fremdeles uklart hvem som eventuelt vil gå seirende ut av striden, melder Reuters.

«Desperate»

The Times of India skriver at Tamiltigrene «er desperate etter nye soldater», og at LTTE nå kun kontrollerer et område på 4.000 kvadratkilometer, melder NTB. Dette tilsvarer 6 prosent av Sri Lankas areale. Befolkningen under LTTE-kontroll skal ifølge den indiske avisen ha skrumpet til kun 250.000, 1,25 prosent av Sri Lankas befolkning på rundt 20 millioner.

Tamilene utgjør anslagsvis 18 prosent av befolkningen, eller 3,6 millioner. Men minst halvparten av dem bodde også tidligere i regjeringskontrollerte områder.


Les flere nyheter fra Asia på Startsiden.

Personvernpolicy