Turister og torghandlere ble evakuert

Politiet sperret av Torget i Bergen da det ble meldt brann i restaurantkomplekset Zachariasbryggen onsdag. Flere tusen turister og handlende måtte evakueres. Foto: Scanpix.
Politiet sperret av Torget i Bergen da det ble meldt brann i restaurantkomplekset Zachariasbryggen onsdag. Flere tusen turister og handlende måtte evakueres. Foto: Scanpix.

<pTurister og torghandlere måtte forlate bodene på Fisketorget og komme seg vekk da det brøt ut brann i Zachariasbryggen midt i Bergen sentrum onsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tips oss

Send dine bilder og videoer på epost.

– Folk kom styrtende ut fra Zachariasbryggen, og vi måtte bare kaste alt vi hadde i hendene og komme oss unna da brannfolkene kom, forteller fiskehandler Arnfinn Djukastein. Etter et par timer kunne han åpne boden sin igjen etter at brannen i Zachariasbryggen i Bergen var under kontroll. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX– Folk kom styrtende ut fra Zachariasbryggen, og vi måtte bare kaste alt vi hadde i hendene og komme oss unna da brannfolkene kom, forteller fiskehandler Arnfinn Djukastein. Etter et par timer kunne han åpne boden sin igjen etter at brannen i Zachariasbryggen i Bergen var under kontroll. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Brannen oppsto i en av mange restauranter som ligger i restaurantkomplekset som heter Zachariasbryggen, like ved Fisketorget. Brannstedet ligger et godt stykke unna den vernede Bryggen i Bergen.

– Panikk

– Folk kom styrtende ut, og vi så kraftig røykutvikling. Først sto vi og så på, men så måtte vi bare slippe det vi hadde i hendene og komme oss unna, forteller fiskehandler Arnfinn Djukastein. Hans bod ligger ikke langt fra inngangen til bygningen der brannen utviklet seg.

Brannen oppsto ved 12.30-tiden, og det var flere tusen mennesker på og rundt torget i Bergen. Politiet kom raskt til stede og evakuerte folk og stoppet trafikken.

– Vi slo storbrannalarm da vi fikk meldingen, og sendte folk fra fire brannstasjoner til Zachariasbryggen. Det var kraftig røykutvikling da vi kom, forteller fungerende brannsjef Anders Leonhard Blakseth til NTB.

En skadd

En person ble sendt til Haukeland universitetssjukehus etter å ha pustet inn røyk, men ellers ble ingen skadd i brannen, opplyser Blakseth.

Klokken 14.10 meldte brannvesenet at de hadde kontroll over brannen, og noen minutter senere kunne en stor del av torget tas i bruk igjen.

– Vi tapte et par timers god omsetning, men ved 14.30-tiden gikk handelen som vanlig igjen, sier Djukastein.

Fullt så heldig var ikke hans kolleger i frukt- og grøntavdelingen rett utenfor brannstedet. Der ble virksomheten stengt for resten av dagen.

– Vi taper mye på dette. Det er ferskvarer vi selger, så nå må vi bare kaste varer vi ikke får solgt, sier frukthandler Jan Ove Stein. Han måtte pakke sammen varene og forlate salgsplassen fordi brannvesenet trengte plass til å drive etterslokking.

Hamburgerbar

Brannen skal ha begynt i en hamburgerbaren Bon Appetit inne i restaurantkomplekset og deretter spredt seg gjennom ventilasjonssystemet.

Det var mange gjester inne i bygget, og de kom seg raskt ut. Brannvesenet gjennomsøkt bygningen da de kom til stede, men da hadde alle kommet seg ut.

Restauranthuset Zachariasbryggen ble bygget på slutten av 1980-tallet som en kopi av det opprinnelig verneverdige huset som sto på stedet.

Restauranthuset er selv ikke verneverdig, men har en verneverdig kjerne i det ene huset, opplyser styreleder i Zachariasbryggen AS, Trond Tystad, til NTB.

Personvernpolicy