Gaza tar telling - nok en gang

<p class="hidden"> Foto: Scanpix</p>
 Foto: Scanpix

<pAhmed Hilles og Ahmed Jaberi sonet sammen i et israelsk fengsel og hadde planer om å kjempe sammen for en palestinsk stat. I stedet er de blitt symboler på splittelsen i palestinernes politiske lei

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle foto: ScanpixAlle foto: Scanpix

Hilles er medlem av Fatah og leder for en av de mektigste familieklanene i Gaza by. I dag ligger han skadeskutt på et israelsk sykehus. Jaberi er leder for den militære fløyen av Hamas, og det var Jaberis menn som drev Hilles ut av Gaza mens geværkulene suste over grenseovergangen Nahal Oz.

– Hamas vil snart finne ut at de har gjort noe veldig dumt, sier Hilles fra sykehussengen i Israel. Hvem som har vært dummest er et åpent spørsmål. Det eneste som er sikkert er at hver eneste palestiner i Gaza og på Vestbredden er tapere i det interne politiske kaoset som har oppstått i palestinernes leir.

For et år siden ble det meste av Fatah-bevegelsen nedkjempet og avvæpnet ut av det lovlig valgte Hamas-regimet i Gaza. Bare Hilles-klanen fikk beholde sine våpen, men i helgen var det slutt også for Ahmed Hilles og hans brødre og tilhengere.

Sendes tilbake

Den siste konfrontasjonen startet da Hamas-styrker overtok Yasser Arafats gamle presidenthovedkvarter i Gaza. Deretter ble fem Hamas-medlemmer drept av en bilbombe, og i helgen gikk Hamas til aksjon mot Hilles-klanen. 11 personer ble drept og 188 Fatah-medlemmer flyktet inn i Israel.

Palestineres president og leder på Vestbredden, Mahmoud Abbas, har bedt Israel om å sende Fatah-flyktningene tilbake til Gaza, noe som innebærer at i hvert fall noen av dem går en ytterst usikker framtid i møte i Hamas-bevegelsens varetekt.

Abbas sier han vil ha et fortsatt Fatah-nærvær i Gaza, men beslutningen vil neppe øke presidentens popularitet, verken i Gaza eller på Vestbredden.

– Hvis vi blir sendt tilbake, blir vi drept, sier en tidligere offiser i Arafats politikorps.

– Hamas har total kontroll i Gaza, og det nytter ikke å gjøre motstand. Alle Fatah-medlemmer er i fengsel.

Presidentskifte

Palestinerne har all grunn til å bebreide sine ledere, men de har enda større grunn til å bebreide nabolandet Israel, som har stengt 1,4 millioner mennesker inne i Gaza og gjort hver eneste dag til en kamp for tilværelsen.

Palestinerne i Gaza har for lengst mistet troen på omverdenens samvittighet. De har prøvd med forhandlinger, og de ga etter for kravet om valg. Men det hjelper ikke med valg når ingen vil snakke med valgvinnerne.

USA får snart ny president, og det har lenge knyttet seg en viss forventning til det amerikanske presidentskiftet, både i Gaza og i andre deler av Midtøsten der millioner av mennesker har fått snudd tilværelsen på hodet de siste årene.

Barack Obama har lovet velgerne endringer dersom han blir valg til president, men det er et spørsmål om endringene vil nå helt fram bak gitter og piggtråd i det trangbodde Gaza.

Obamas valg av utenrikspolitiske rådgivere, blant dem Dennis Ross og Madeleine Albright, har forsterket uroen for et status quo.

Håper på Obama

Ross har sine røtter i den mektigste israelske lobbyorganisasjonen i Washington, Aipac, og huskes best fordi han aldri klarte å bruke USAs innflytelse til å holde Oslo-prosessen på skinnene. Albright vil bli husket for en oppsiktsvekkende uttalelse, som de fleste vestlige stormediene redigerte rett inn i glemmeboken, om at en halv million døde irakiske barn var en OK pris å betale for sanksjonene mot Saddam Hussein.

Det er blitt sagt at fattigdom skaper terrorisme, og i så måte må Gaza regnes som en effektiv yngleplass for tikkende bomber. Men det er ikke framfor alt fattigdommen, men ydmykelsene, maktesløsheten og mangelen på framtidshåp som preger stemningen i Gaza.

Av alle landeplagene palestinerne er blitt påført, er uvissheten og fraværet av håp de aller verste. Obama har i hvert fall lovet at han skal vurdere å snakke med sine fiender.

Det palestinerne kan håpe på er at en Obama ved roret i Washington kan bidra til et såpass mye bedre internasjonalt klima at det på sikt også kan komme palestinerne til gode. Men først skal det holdes valg i USA. (©NTB)Les flere nyheter fra Midtøsten på Startsiden.

Personvernpolicy