Vil slutte å steine dødsdømte

<p class="hidden">Illustrasjonsfoto: En kvinne demonstrerer mot henrettelsesmetoden steining i Belgia i 2005.  Foto: Scanpix/AP.</p>
Illustrasjonsfoto: En kvinne demonstrerer mot henrettelsesmetoden steining i Belgia i 2005.  Foto: Scanpix/AP.

<pIranske justismyndigheter har besluttet å stanse praksisen med steining av dem som er dømt til døden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(AFP): Et ferskt lovforslag er lagt frem for landets nasjonalforsamling til godkjenning, melder lokale medier onsdag.

Talsmann for justismyndighetene, Ali Reza Jamshidi, uttaler at steiningsdommer mot flere fanger har blitt stanset og omgjort enten til piskeslag eller fengselsstraff.

En iransk menneskerettighetsgruppe ytret i juli bekymring for skjebnen til åtte kvinner og en mann som hadde blitt dømt til steining for utroskap. Gruppen oppfordret den islamske republikken om å stanse henrettelsene.

Det er ukjent om disse er blant fangene som nå har blitt spart.

Under Irans islamske lovgivning har det fremdeles vært teoretisk mulig å straffe utroskap med steining. Dette innebærer at publikum kaster steiner på den dømte, som er begravd til livet. Kvinner begraves til skuldrene.

I et direktiv fra 2002 innførte den øverste lederen for iranske justismyndigheter, Ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi, en midlertidig stans i denne formen for henrettelser.

I juli 2007 fikk imidlertid Iran skarp kritikk internasjonalt etter at en mann dømt for utroskap, Jafar Kiani, ble steinet i hjel i en landsby nordvest i landet.


Les flere nyheter fra Midtøsten på Startsiden.

Personvernpolicy