– Frankrike deltok i folkemordet i Rwanda

<p class="hidden">Bildet er tatt i 12. juli 1994 og viser en fransk soldat på post i nærheten av landsbyen Kivumuin, vest i Rwanda.  I en ny rapport beskyldes Frankrike for å ha spilte en aktiv rolle under folkemordet i landet. Foto:  AFP/Scanpix.</p>
Bildet er tatt i 12. juli 1994 og viser en fransk soldat på post i nærheten av landsbyen Kivumuin, vest i Rwanda.  I en ny rapport beskyldes Frankrike for å ha spilte en aktiv rolle under folkemordet i landet. Foto:  AFP/Scanpix.

<pFrankrike, med tidligere president François Mitterrand i spissen, beskyldes i rwandisk rapport for å ha spilte en aktiv rolle under folkemordet i landet i 1994.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overlevende etter folkemordet der om lag 800.000 mennesker ble drept har gjentatte ganger beskyldt Frankrike for å ha trent militsene og de tidligere regjeringsstyrkene som sto bak drapene.

I en rapport fra en rwandisk granskingskommisjon som ble offentliggjort tirsdag blir flere franske politikere og militærtjenestemenn anklaget for delaktighet i folkemordet. Det tas også til orde for å straffeforfølge dem.

Nevner Mitterrand

Fremstående personer som avdøde president François Mitterrand, tidligere statsminister Edouard Balladur og tidligere utenriksminister Alain Juppe er alle å finne på en liste over personer i slutten av rapporten som beskyldes for å ha støttet hutuene politisk og militært.

– Franske styrker var direkte involvert i drap på tutsier og hutuer som ble beskyldt for å skjule tutsier. Franske soldater begikk en rekke voldtekter mot overlevende tutsier, heter det i en uttalelse fra det rwandiske justisdepartementet etter at rapporten var blitt presentert i Kigali tirsdag.

Frankrike var klar over forberedelsene til folkemordet, bidro til planleggingen av massakrene og tok aktivt del i drapene, ifølge rapporten.

– Kan tiltalegrunnlag

– Rapporten kan gi grunnlag for tiltale mot individer eller staten Frankrike, sa Rwandas justisminister Tharcisse Karugarama tirsdag.

Han understreket at det ikke foreligger slike planer nå.

Franske myndigheter har ikke kommentert innholdet i den 500 sider lange rapporten.

Myndighetene i Kigali har tidligere anklaget Paris for å ha bidratt til opplæring av soldater og militser som utførte massakrene, og gitt støtte til hutuledere som organiserte massedrapene. Franske myndigheter har avvist anklagene og sier at landets soldater kun hjalp til med å beskytte folk i Rwanda.

Flesteparten av de 800.000 menneskene som mistet livet i folkemordet var tutsier og moderate hutuer. (©NTB)


Les flere nyheter fra Afrika på Startsiden.

Personvernpolicy