Taus om det meste

Den tiltalte tyske kvinnen forklarte seg i rettssaken etter drapene i Arboga tirsdag. Hun var imidlertid lite snakkesalig. Illustration: Lotta Jarlsdotter/SCANPIX
Den tiltalte tyske kvinnen forklarte seg i rettssaken etter drapene i Arboga tirsdag. Hun var imidlertid lite snakkesalig. Illustration: Lotta Jarlsdotter/SCANPIX

<pDen tyske kvinnen som står tiltalt for å ha drept to små barn i den svenske byen Arboga i mars var lite villig til å svare på spørsmål da det tirsdag var hennes tur til å forklare seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta
* Om kvelden 17. mars ble to barn på ett og tre år og deres 23 år gamle mor funnet hardt skadd i familiens hus i Arboga. Barna døde senere på sykehus.
* Barnas far, som bor et annet sted, ble pågrepet noen timer senere og mistenkt for drapene. Han ble løslatt to dager senere, og alle mistankene mot ham ble lagt til side.
* En tysk kvinne som befant seg i Arboga på kvelden da drapene skjedde, og som tidligere har hatt et forhold til morens nye samboer, står nå tiltalt for drapene og drapsforsøket. Tre dager etter ugjerningen meldte kvinnen seg selv for tysk politi.
(Kilde: TT) (©NTB)

For første gang under rettssaken ba Västmanlands tingrett tirsdag om spesielt sikkerhetsoppbud. Årsaken var påstander på internett om at en psykisk ustabil mann ville angripe den tiltalte kvinnen.

I forrige uke pekte barnas mor ut den tyske 32-åringen som den som trengte seg inn i familiens bolig den kvelden de to små søsknene ble drept og hun selv ble livstruende skadd i et knivangrep.

Den tyske kvinnen har tidligere forklart at hun befant seg i Arboga drapsdagen på grunn av interesse for gamle borger. Tidligere har hun studert dansk språk og arkeologi på høyskolenivå i tillegg til svensk språk i Stockholm, skriver den svenske avisen Expressen i sin nettutgave.

– Jeg er veldig interessert i gamle borger, understreket den tyske kvinnen overfor aktor tirsdag.

– Prinsippfast

Hun fortalte videre at hun har besøkt Köping, byen i nærheten av Arboga der rettssaken foregår, en rekke ganger. Hvem hun hadde møtt, ville hun imidlertid ikke ut med.

– Jeg vil ikke dra dem inn i saken, svarte tiltalte.

– Du sitter etter egen oppfatning uskyldig anklaget for to forferdelige forbrytelser, men vil ikke oppgi navnet på personer som kan bekrefte hvor du har vært, lurte aktor.

– Jeg er en person med prinsipper og ønsker ikke at pressen skal få vite hvem de er. Du kan spare deg spørsmålene dine. Jeg kommer ikke til å svare på noen av dem, sa den tyske kvinnen.

Ville ikke svare

Da aktor ville vite om tiltalte hadde besøkt en smie i nærheten av drapsstedet i 2007 eller 2008 begynte hun å le.

– Jeg synes ikke dette er noe morsomt. Du sitter og ler, kommenterte aktor.

Kvinnen sa etterpå at hun ikke ønsket å svare på spørsmålet.

Hun nektet også å kommentere det barnet hun påstår å ha fått sammen med samboeren til de drepte barnas mor. Den tyske kvinnen var tidligere kjæreste med mannen.

– Jeg skjønner ikke hvorfor du nekter å forklare deg om barnet, sa aktor.

– Du vil ikke forstå meg. Det er et privat anliggende, sa tiltalte som heller ikke ville ut med noen opplysninger om mannen hun hevder er barnefaren.

Selvmord

Aktor kom også inn på reisen tiltalte foretok til Sverige i mars da drapene fant sted. Kvinnen fortalte da at hun hadde bestemt seg for å begå selvmord og at hun ønsket å se barnas stefar en siste gang.

Aktor kom tirsdag ikke inn på omstendigheten rundt selve drapene. Dette vil bli tema når utspørringen av 32-åringen fortsetter onsdag.

Det finnes ikke teknisk bevis som knytter den tyske kvinnen til drapsstedet, og drapsvåpenet er ikke funnet. Kvinnen har hele tiden nektet all skyld. (©NTB)

Personvernpolicy