Kina: - Angrep del av hellig krig

<div class="viewNews">Soldater på en midlertidig kontrollpost sjekker kjøretøyer som skal inn i byen Kashgar i Xinjiang-regionen. Kinesiske myndigheter har styrket sikkerheten i området etter at 16 politifolk ble drept i et angrep mandag. Foto: REUTERS/Nir Elias/SCANPIX</div>
Soldater på en midlertidig kontrollpost sjekker kjøretøyer som skal inn i byen Kashgar i Xinjiang-regionen. Kinesiske myndigheter har styrket sikkerheten i området etter at 16 politifolk ble drept i et angrep mandag. Foto: REUTERS/Nir Elias/SCANPIX

<pDe to mennene som angrep en politistyrke i Xinjiang-regionen, er begge uigurer og muslimske terrorister, ifølge Kinas myndigheter. Journalister i byen Kashgar skal ha blitt hindret i å rapportere o

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

I lastebilen som ble brukt under angrepet, skal politiet ha funnet propagandamateriale for å starte hellig krig (jihad) i Xinjiang.

Politiet styrket tirsdag sikkerheten i regionen ved økt bemanning av veisperringer, grundigere inspeksjoner av vesker og kjøretøyer og mer omfattende overvåking.

I tillegg fikk gjester på et hotell like ved åstedet for angrepet beskjed om at internettilgangen var sperret av etter ordre fra politiet. Politiet tok seg også inn på rommet til en fotograf fra nyhetsbyrået AFP og tvang ham til å slette bilder han hadde tatt. Sivilkledd politi fulgte også etter journalister som dekket angrepet i byen.

Vil protestere

To japanske journalister som var på stedet hvor anslaget skjedde mandag, ble angrepet og mishandlet av kinesisk politi, ifølge reporternes arbeidsgivere. En talsmann for Japans regjering sier landet vil protestere skarpt mot behandlingen av journalistene.

Politiet har arrestert to menn som skal ha stått bak angrepet. De to er 28 og 33 år gamle, og de jobber som henholdsvis drosjesjåfør og grønnsakshandler, ifølge en pressemelding fra Kinas sikkerhetsdepartement.

De to skal tilhøre den muslimske folkegruppen uigurene, som lenge har ligget i konflikt med kinesiske myndigheter i Xinjiang.

Granater og kniver

16 politifolk ble drept og like mange såret i angrepet mot politistasjonen i byen Kashgar mandag. Gjerningsmennene skal ha kjørt på en gruppe politifolk med en stjålet lastebil og deretter ha angrepet dem med granater og kniver.

Xinjiang-regionen ligger helt nordvest i Kina og grenser til Russland og Sentral-Asia, og de 20 millioner innbyggerne kommer fra 47 ulike etniske grupper.

Beijing-OL begynner fredag. (©NTB)


Les flere nyheter fra Asia og finn mer informasjon om Sommer-OL på Startsiden.

Personvernpolicy