Frp: Kontrollkomiteen bør se på Murmansk-saken

<p class="hidden"> Siv Jensen og FrP mener Stortingets kontrollkomité bør se på Murmansk-saken og hvordan fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) har håndtert opplysningene. Illustrasjonsfoto</p>
 Siv Jensen og FrP mener Stortingets kontrollkomité bør se på Murmansk-saken og hvordan fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) har håndtert opplysningene. Illustrasjonsfoto

<pFremskrittspartiet mener Stortingets kontrollkomité bør se nærmere på hvordan fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) har håndtert opplysningene om at den forliste krysseren Murmansk inneholder miljøfa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om krysseren Murmansk
* Den 211 meter lange utrangerte russiske krysseren Murmansk havnet i fjærsteinene ved Sørvær i Vest-Finnmark julaften 1994 etter å ha slitt seg fra et slep på vei til opphogging i India.
* I 15 år har norske myndigheter, inkludert Kystvakten, SFT og Sjøfartsdirektoratet, fastholdt at det ikke fantes radioaktivt stoff i vraket.
* For et år siden gikk alarmen hos avfallsselskapet Eurovironment på Fornebu i Bærum, etter at en kasse apparater og utstyr fra vraket ble levert inn for mulig gjenvinning.
* Statens strålevern rykket ut og fant en radioaktiv kilde. Det ble også funnet spor av de farlige miljøgiftene PCB og bromerte flammehemmere i vraket.
*Fiskeri- og kystdepartementet har flere ganger avvist lokalbefolkningens krav om å fjerne vraket. Senest i 2006 nådde ikke Murmansk-vraket opp på lista over skipsvrak som skulle fjernes. (©NTB)

Siv Jensen (Frp)Siv Jensen (Frp)

– Statsråden hatt rikelig anledning til å orientere om saken på en ordentlig måte. Når det nå viser seg at hun ikke gjør det, mener vi at kontrollkomiteen må se nærmere på saken, sier Siv Jensen til NRK.

Fiskeriminister Helga Pedersen har det siste døgnet fått krass kritikk for måten hun har håndtert saken på. En samlet opposisjon på Stortinget anklager statsråden for å ha holdt tilbake opplysningen om at hun allerede for tre år siden fikk vite at Murmansk som ligger utenfor Hasvik i Finnmark inneholdt miljøfarlige stoffer.

Alt på bordet

Men statsråden sier tirsdag at hun har lagt fram alt som har vært kjent for henne:

– Jeg har lagt alle opplysninger på bordet som jeg har hatt tilgang til, sier Pedersen til NRK.

Hun framholder at de opplysningene som opposisjonspartiene nå beskylder henne for å ha holdt tilbake, ble Bondeviks-regjeringen gjort kjent med allerede 2004.

– Men disse mistankene har aldri blitt dokumentert, sa Pedersen til NTB mandag kveld.

Kritikkverdig

Lederen i Stortingets miljøkomité, Gunnar Kvassheim (V) mener statsråd Helga Pedersen har håndtert saken kritikkverdig, og at hun har hatt andre opplysninger i saken enn tidligere regjeringer hadde:

– Rapporten som Helga Pedersen oversendte Kystverket i 2006 indikerte at det kunne være fare for miljøet. Det er kritikkverdig at statsråden har sittet i to og et halvt år og ventet på at Kystverket skulle kvalitetssikre informasjon som indikerte at det kunne være miljøfarlig avfall om bord i Murmansk, sier Kvassheim til NRK. (©NTB)

Personvernpolicy