Fyllemus oppdaget

<p class="hidden"> </p>
 

<pTrespissmus (Ptilocercus lowii) er det eneste ville pattedyret som kronisk drikker alkohol.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studier av den lille musa, som på engelsk heter Pen-tailed Treeshrew, viser at den bruker flere timer hver kveld på å drikke naturlig alkoholholdig nektar.

Men selv om den får i seg relativt store mengder alkohol, blir den ikke full.

Bryggeri-blomster

Denne spissmusa (Ptilocercus lowii) er et lite, rottelignende dyr som bor i junglene i Sørøst-Asia, ifølge forskning.no.

Men det var den blomstrende palmen (bertam palm) som lager nektaren, som først fanget interessen til et forskerteam fra University of Bayreuth i Tyskland.

De merket at palmeblomstene hadde en sterk lukt som minnet om et bryggeri. Nektaren skummet opp og ut av de lange, tubeformede blomstene.

Forskerne testet nektaren og oppdaget at gjærceller i palmeblomstene kunne inneholde opp til 3,8 prosent alkohol, noe som er den høyeste konsentrasjonen av alkohol funnet i naturlig føde.

Overvåket ølpalme

Det var da de tyske forskerne satte så opp video-overvåking av palmene, for å studere dyrelivet rundt dem at de oppdaget fyllemusa. Det var syv ulike pattedyr spiste av nektaren, men det var den lille spissmussa som helte i seg mest og lengst.

Spissmusa drakk av palmeølet gjennomsnittlig to timer hver kveld - og hjalp til dermed til med bestøvingen samtidig.

Forskerne kunne ikke sjekke alkoholnivået i blodet på dyrene, men håranalyser bekreftet det høye alkoholinntaket.

Allikevel viste de radiomerkede spissmusene ingen tegn på at de var beruset, og forskerne mener at dyrene må ha en effektiv måte å bryte ned alkoholen på.

De vet ikke ennå akkurat hvordan fordøyelsessystemet til musene kan håndtere så store mengder alkohol. Men antagelig har dyrene utviklet seg sammen med palmen, og blitt eksperter på å leve av alkohol.


Les mer om zoologi på Startsiden.

Personvernpolicy