Mener kystministeren er svekket

<p class="hidden">Fiskeriminister Helga Pedersen. Foto: Scanpix. </p>
Fiskeriminister Helga Pedersen. Foto: Scanpix.

<pOpposisjonen mener kyst- og fiskeriminister Helga Pedersens håndtering av Murmansk-saken har svekket henne som statsråd.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Murmansk
* Den 211 meter lange utrangerte russiske krysseren Murmansk havnet i fjærsteinene ved Sørvær i Vest-Finnmark julaften 1994, etter å ha slitt seg fra et slep på vei til opphogging i India.
* I 15 år har norske myndigheter, inkludert Kystvakten, SFT og Sjøfartsdirektoratet, fastholdt at det ikke fantes radioaktivt stoff i vraket.
* For et år siden gikk alarmen hos avfallsselskapet Eurovironment på Fornebu i Bærum, etter at en kasse apparater og utstyr fra vraket ble levert inn for mulig gjenvinning.
* Statens strålevern rykket ut og fant en radioaktiv kilde. Det ble også funnet spor av de farlige miljøgiftene PCB og bromerte flammehemmere i vraket.
*Fiskeri- og kystdepartementet har flere ganger avvist lokalbefolkningens krav om å fjerne vraket. Senest i 2006 nådde ikke Murmansk-vraket opp på lista over skipsvrak som skulle fjernes. (©NTB)

– Det er åpenbart at vi her har med nok en statsråd som ikke forteller sannheten. Og det begynner å bli et mønster med denne regjeringen, sier Gunnar Kvassheim (V), leder av Stortingets energi- og miljøkomité, til NRK.

– Det er veldig bekymringsfullt at kystministeren på denne måten har latt være å bringe fram disse opplysningene tidligere, så det kunne vært grunnlaget for arbeidet med å fjerne Murmansk, sier Kvassheim.

Svekker tilliten

Frps Kjetil Solvik-Olsen, som sitter i samme komité, støtter opp om kritikken.

– En mister tilliten til en statsråd som benekter at hun har informasjon som åpenbart ligger på hennes pult, sier Solvik-Olsen til NRK.

– Man vet jo hva som har skjedd med statsråder tidligere som har løyet, og det sier vel seg selv hva det kan bety for henne også, sier Solvik-Olsen.

– Står ikke til troende

– Det er svært lite tillitvekkende at fiskeriminister Helga Pedersen har kjent til at krysseren «Murmansk» sannsynligvis inneholder 500 tonn miljøgifter uten å foreta seg noe. Regjeringen har spilt hasard med miljøet i et av våre mest sårbare områder, sier KrF-nestleder Dagrun Eriksen.

– Fiskeriministerens håndtering av denne saken står ikke til troende. Nå forventer vi handling slik at en miljøkatastrofe kan unngås og lokalbefolkningen kan bli beroliget, sier Dagrun Eriksen.

Avviser løgn

Statsråden avviser på sin side at hun har løyet i saken.

– Det at det ble funnet radioaktivitet i vraket var fullstendig nytt for meg fram til jeg leste om det i Aftenposten fredag. Og det var heller ingen i departementet eller kystverket som har vært orientert om det. Når det gjelder mistanken om andre farlige stoffer om bord, som PCB og bromerte flammehemmere, så er det en mistanke som ble lansert allerede i 2004, men dette har aldri blitt dokumentert, sier Helga Pedersen til NTB.

Fiskeriministeren har tidligere avvist at hun har kjent til noen miljøfarlige stoffer, og hun gjentok dette da hun ble intervjuet av NRK i Bergen mandag.

Da TV-reporteren konfrontert henne med at hun og departementet allerede i 2005 mottok opplysninger om at det kunne være miljøgifter i vraket, i et brev fra tidligere Hasvik-ordfører Odd-Egil Simonsen (Ap), innrømmet imidlertid statsråden at hun kjente til brevet.

Odd-Egil Simonsen anklager nå Pedersen for å lyve når hun fram til mandag har hevdet at hun ikke kjente til miljøfaren ved vraket.

– Ja, det er ikke noe annet å si enn det, sier han til NRK.

Etter at Aftenposten fredag skrev at det ble funnet radioaktive stoffer i utstyr som var fjernet fra vraket, har det 14 år gamle kravet om å fjerne vraket fått ny tyngde. Det er også påvist farlige miljøgifter som PCB og bromerte flammehemmere i vraket.


Beklager sendrektighet

Statsråden beklager imidlertid at Kystverket ikke har gjort noe med saken, etter at hun mottok Odd Egil Simonsens brev i 2005. I dette brevet viste Simonsen til mistanken om PCB og bromerte flammehemmere i rapporter fra 2004, og departementet ba Kystverket sjekke saken.

– Men fordi Kystverket har hatt veldig mange andre presserende oppgaver i disse årene, så arbeidet har blitt utsatt. Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, medgir Pedersen.

Kyst- og fiskeriministeren skal tirsdag ettermiddag møte nåværende ordfører i Hasvik, Eva Husby (Ap), til et hastemøte.

Husby sier hun har to krav:

– Først må det gjennomføres en grundig gjennomgang av Murmansk for å finne ut hva som finnes av radioaktivitet, tungmetaller og andre miljøgifter. Dernest må vraket fjernes, sier Husby til NTB.

Pedersen vil imidlertid ikke komme med løfter om å heve vraket under møtet.

– Vi må først finne ut hva slags stoffer som er om bord, og så må vi handle ut fra det, slik at befolkningen i Sørvær kan være helt sikre på at det ikke kommer farlig forurensning fra vraket i fremtiden, sier Pedersen. (©NTB)

Personvernpolicy