Klappet og klart til OL

Den kinesiske nasjonalarenaen i Beijing, også kalt Fugleredet, nattetid. FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX
 Den kinesiske nasjonalarenaen i Beijing, også kalt Fugleredet, nattetid. FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBeijing (NTB-Magnus Aabech): Beijing gjør siste finpuss til den 16 dager lange OL-festen. Fredag går startskuddet for tidenes største internasjonale arrangement i den kinesiske hovedstaden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedtellingsuret foran Nasjonalmuseet i Beijing fire dager før OL åpner. FOTO: Cornelius Poppe / Scanpix.Nedtellingsuret foran Nasjonalmuseet i Beijing fire dager før OL åpner. FOTO: Cornelius Poppe / Scanpix.

Praktfulle arenaer som nasjonalstadion «Fugleredet» og svømmehallen «Vannkuben» står klare til å bli tatt i bruk.

OL-bannere preger store deler av bybildet. Beijing-lekenes motto «One world, one dream» står overalt.

På Den himmelske freds plass poserer turistene vel så mye foran den roterende OL-logoen og blomsterdekorasjonen som foran den velkjente inngangen til Den forbudte by.

Noen av de kinesiske turistene vifter med flagg og venter i spenning til heltene Liu Xiang (hekk) og Yao Ming (basketball) skal i aksjon.

Glansbilde

Kinesiske myndigheter er ekstremt opptatt av å gjøre OL til en suksess. I Beijing er det blitt gjort massive grep for å vise millionbyen fra sin beste side.

Prostitusjon og tigging er blitt forbudt, og hundekjøtt er tatt av menyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedstadens innbyggere er blitt lært opp i gode manerer. Røyking på offentlige steder er forbudt. Mange er også sendt på engelskkurs.

Smog

Men to ting kan skape hodebry for mange av de drøyt 10.000 utøverne: forurensingen og varmen. Beijing er blant verdens mest forurensede byer, og den tjukke smogen gjør at sikten ikke er mer enn en knapp kilometer.

Biltrafikken skal halveres i OL-perioden for å begrense forurensingen, men det spørs hvor mye det hjelper.

Temperaturer på over 30 grader og den høye luftfuktigheten kan også bli utfordrende for både utøvere og tilskuere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerheten står i høysetet foran OL. Over 100.000 politifolk, soldater og sikkerhetsvakter er på plass på arenaene og i Beijings gater.

Myndighetene har advart mot at opprørere planlegger angrep i Kina under lekene. Mandag ble 16 politimenn drept i et granatangrep mot en politistasjon i Xinjiang-regionen, nordvest i Kina, melder statlige medier. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svømmearenaen til OL i Beijing, også kalt vannkuben, nattetid. FOTO: Cornelius Poppe / ScanpixSvømmearenaen til OL i Beijing, også kalt vannkuben, nattetid. FOTO: Cornelius Poppe / Scanpix

En politimann og tre kinesiske barn foran Den forbudte by i Beijing. FOTO: Cornelius Poppe / Scanpix.En politimann og tre kinesiske barn foran Den forbudte by i Beijing. FOTO: Cornelius Poppe / Scanpix.

Militærpolitiet marsjerer gjennom den forbudte by i Beijing. FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIXMilitærpolitiet marsjerer gjennom den forbudte by i Beijing. FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX

En kinesisk jente poserer foran morens kamera foran en olympisk blomsterdekorasjon på Tiananmen-plassen i Beijing. FOTO: Cornelius Poppe / ScanpixEn kinesisk jente poserer foran morens kamera foran en olympisk blomsterdekorasjon på Tiananmen-plassen i Beijing. FOTO: Cornelius Poppe / Scanpix


Les mer om Sommer-OL på Startsiden.