Mer lyn og torden i vente

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

<pUstabile værforhold i Sør-Norge gjør at meteorologene spår mer tordenskrall i dagene som kommer. Verst blir det på Sørlandet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta
* Tordenvær forekommer over Norge spesielt i perioden mai til september.
* Varm, fuktig luft avkjøles høyere opp, iskrystaller dannes og i prosessen skjer det en ladningsdeling i skyene.
* Lyn er utløsning av ladningsforskjeller.
* Spenningsforskjellen kan være opp til mange millioner volt og strømstyrken kan være flere hundre tusen ampere i løpet av de mikrosekundene lynet varer.
* Temperaturen i selve lynet er omkring 30.000 grader celsius, hele fem ganger varmere enn solas overflate.
* For de fleste områder i Norge er lyntettheten på under 20 lyn per 100 km² per år.
* Høyest nedslagstetthet har østlandsområdet, der enkelte områder har mer enn 80 lyn per 100 km² per år.
* Høyest lyntetthet innenfor en 25 km² stor rute i Norge har Eidskog, kommune i Hedmark med nesten 300 lyn per 100 km² per år. * I mer sørlige land i Europa er lyntettheten gjerne mellom 200-300 lyn per 100 km² per år.
(Kilde: SINTEF og DMI) (©NTB)

Illustrasjonsfoto: ColourboxIllustrasjonsfoto: Colourbox

– Det er vanskelig å forutsi omfanget av lyn og torden, så alt vi tør si sikkert er at det blir mer av det de nærmeste dagene. Det gjelder spesielt de sørlige delene av Sør-Norge, der det ligger fuktig ustabilt vær som først sent tirsdag letter noe, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg til NTB.

Mer enn to døgn fram i tid tør ikke meteorologene å spå når det gjelder tordenvær.

– Nei, det er så uforutsigbart. Været ser som sagt ut til å lette sent tirsdag og til helgen, men vi kan ikke utelukke at det blir mer tordenvær og byger imellom, for eksempel torsdag, sier Wiberg ved Meteorologisk institutt.

Hun kan ikke si noe om hvor kraftig tordenværet kan bli.

– Det er umulig å gjette, det smeller ofte til mye kraftigere enn vi tror. Det så vi eksempel på sist uke, da ble jo tordenværet overraskende sterkt.

Rekorddøgn

Ved SINTEF ble det registrert årsrekord med 23.065 lynnedslag på fastlandet 29. juli.

– Til sammenligning var det bare rundt 18.000 lynnedslag i Norge i hele mai og juni til sammen, sier energiforsker Frank Dahlslett.

I et normalår er det omkring 130.000 lynnedslag. Hittil i år har det vært rundt 116.000 lynnedslag. Rekordåret er 2003, med 230.000 lynnedslag.

Lyn er utladninger som følge av spenningsforskjeller i atmosfæren. Torden er sjokkbølger av lyd som følge av den plutselige og voldsomme oppvarmingen av luften rundt et lyn. Tordenen rumler på grunn av tidsforskjellen mellom trykkbølger fra forskjellige steder rundt lynet.

En tredel av lynene er utløst inni skyer, en tredel er mellom skyer og den siste tredelen er nedslag fra sky til bakken. Overspenningene kan vandre langs det elektriske ledningsnettet og komme inn i husinstallasjoner der de finner en vei til jord. Sikringsskap kan bli svartbrent, ledningsnettet ødelagt og det elektriske utstyret fullstendig ødelagt.

Dyr spenning

– Vi har ikke oversikt over omfanget så langt, men det er nå jevn pågang av kunder med bærbare og stasjonære pc’er og annet elektrisk utstyr ødelagt etter uværet. Andre gjengangere er frysebokser, kjøleskap, TV, stereo og alarmsystemer som ikke virker, sier skadesjef Andrew Hansen hos Gjensidige Forsikring på Vestlandet.

De fleste garantier på elektrisk utstyr dekker ikke skader oppstått som følge av overspenning på nettet under tordenvær, men en vanlig innbo- og løsøreforsikring gjør normalt det:

– Likevel er det et par ting man bør huske på: Vi erstatter ikke uten videre gjenstand mot gjenstand. Først skal skadekravet dokumenteres, gjerne med foto, slik at kunden får tilbake verken mer eller mindre enn det den har krav på. Deretter skal det sjekkes om skaden kan repareres, for eksempel ved at en ødelagt del byttes. Dernest kommer det egenandel og aldersfradrag på varen, sier Hansen.

Årlig innrapporteres rundt 5.000 slike skader til forsikringsselskapene og mer enn 100 millioner kroner utbetales i erstatninger.

– Største andel er privat, men noe er også næringsliv. Der blir skadene større i omfang, sier Hansen.

Han minner om at de beste rådene er å installere overspenningsvern og trekke ut kontakter på følsom elektronikk. (©NTB)

Personvernpolicy