Lynet slo ned blant publikum

<p class="hidden"> </p>
 

<pDet ble slått full katastrofealarm da lynet slo ned midt i publikum under NM i rallycross på Finnskogbanen søndag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tips oss

Lynet slo ned på en haug hvor det oppholdt seg tilskuere til NM i Åsnes i Hedmark.

Svært mange ble rammet av lynnedslaget, og det ble sendt 16 ambulanser, en helseekspressbuss med plass for både sittende og liggende, ett Sea King-helikopter og to luftambulanser til stedet.

I alt 45 personer var ved 19.30-tida søndag kveld registrert på sykehusene i Elverum, Kongsvinger og Hamar og på Akershus universitetssykehus. Det var på dette tidspunktet ventet flere pasienter til Hamar, og folk har i tillegg oppsøkt legevakter i området.

Én person er sendt videre til Ullevål universitetssykehus, men det var søndag kveld ukjent om han hadde pådratt seg mer alvorlige skader. Ellers har ingen pådratt seg mer enn lettere skader, opplyser politiet.

– En trøkk i kroppen

Even Wiger (41) fra Finnskogen var på stedet som tilskuer sammen med sin 14 år gamle sønn og andre venner og bekjente da lynet slo ned.

– Det var først bare en dårlig regnværsdag, men så plutselig kom det et skikkelig lynnedslag midt på publikumsplassen der vi sto. Alle prøvde å komme seg ned fra høyden, og det var mange som skrek og gråt, sier Wiger.

Selv følte han lynet som en ordentlig trøkk i hele kroppen, og også sønnen følte et slag som kom gjennom paraplyen.

– Det var skremmende da lynet slo ned i bakken totalt overraskende. Jeg har aldri opplevd maken. Situasjonen var dramatisk, men folk kom seg i ly, og det var ambulansepersonell og fagkyndige folk på stedet, sier Wiger til NTB.

Både mobilnettet og fasttelefonene ble slått ut av uværet, noe som gjorde arbeidet med å få de skadde til sykehus mer problematisk.

Katastrofealarm

På stedet ble alle som følte seg berørt av lynnedslaget, bedt om å registrere seg, og det var det i alt 84 personer som gjorde. I tillegg hadde sju personer allerede reist av gårde på egen hånd for å oppsøke legevakta.

Det ble slått katastrofealarm på sykehusene i området da hendelsen ble kjent. Det var søndag ettermiddag uklart hvor mange som blir innlagt på sykehus for observasjon. Alle som er berørt av lynnedslaget, er oppfordret til å ta kontakt med lege for undersøkelse.

– Det kan ta lang tid før vi får full oversikt. Folk har reist fra stedet i ambulanser, helikoptre, drosjer, privatbiler og busser, sa operasjonsleder Hans Eng i Hedmark politidistrikt til NTB ved 17.30-tiden.

NM-runde

Det var årets fjerde NM-runde i rallycross som ble kjørt på Finnskogbanen fra 1. til 3. august. 175 deltakere var påmeldt i løpet, som ble arrangert av KNA Solør Motorsport.

Lynet slo ifølge Wiger ned like før starten på et nytt heat i tredje omgang av NM-runden. Om lag en halvtime senere var det duket for finalerunder, men disse rundene ble naturligvis avlyst.

Personvernpolicy