- Karadzic ble beskyttet av USA

<p class="hidden">Foto: Scanpix </p>
Foto: Scanpix 

<pRadovan Karadzic var beskyttet av USA inntil han brøt vilkårene i avtalen, hevder en amerikansk etterretningskilde, ifølge den serbiske avisen Blic.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningene i lørdagens utgave av den serbiske avisen samsvarer i stor grad med hva Karadzic selv fortalte FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) torsdag.

– Karadzic var under amerikansk beskyttelse til 2000, da CIA avlyttet en telefonsamtale der det kom fram at han personlig ledet møter i sitt gamle parti, sier den angivelig velinformerte amerikanske etterretningskilden.

– Holbrooke ga garantier

Under rettsmøtet i Haag hevdet folkemordstiltalte Karadzic at USAs tidligere fredsforhandler i Bosnia, Richard Holbrooke, hadde lovet at han skulle slippe tiltale om han holdt en lav profil.

– Jeg vet ikke om det eksisterte en skriftlig avtale om dette, men jeg har selv hørt Holbrooke videresende muntlige garantier til Karadzic fra høyeste hold i USA, hevder Blics kilde.

Kilden forteller videre at CIA før valget i Bosnia i 2000 fikk kjennskap til at Karadzic fortsatt ledet Serbias demokratiske parti (SDS), til tross for avtalen om at han ikke skulle blande seg inn i politikken.

– Lurte USA

Ifølge etterretningskilden ble det holdt et møte i SDS i Bijeljina øst i Bosnia før valget som ble ledet av Karadzic.

– Han ga instruksjoner til ledelsen om hvem som skulle byttes ut og hvilke personer som skulle ansettes i hvilke stillinger. Amerikanerne ble forbannet da de skjønte at Karadzic lurte dem, sier kilden.

CIA skal deretter ha trukket seg fra den uformelle avtalen, som også omfattet andre utenlandske etterretningstjenester, som de britiske og franske.

Karadzic er tiltalt for blant annet krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord ved domstolen i Haag. (©NTB)

Personvernpolicy