Magisk over Kvitøya

<p class="hidden">( Foto: 333.skvadronen: luftforsvaret.)</p><p class="hidden"> </p>
( Foto: 333.skvadronen: luftforsvaret.)  

<pSe video fra dagens solformørkelse. Bildene er tatt fra fly over Kvitøya.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har opplevd den første totale solformørkelsen siden 30. juni 1954.

I Frognerparken i Oslo følger et tusentall personer solen gjennom spesialbriller. Initiativtaker for den lille solfestivalen, er astronomiguru Knut Jørgen Røed Ødegaard.

- Det er veldig hyggelig at så mange mennesker har møtt opp her i dag. Dette er en kjempestor event, sier Ødegaard til NTB.

Solformørkelsen begynte klokka 11.29. Klokka 11.45 vil den være på sitt største.

- Her i Oslo vil månen dekke rundt 50 prosent av sola, og det er større formørkelse jo lenger nord man kommer. I Longyearbyen vil formørkelsen være 93 prosent, sier en, som vanlig, begeistret Ødegaard.

Her kan du se hvordan og når formørkelsen kan sees fra mange steder i Norge.

Første gang på 54 år

En solformørkelse forekommer når Månen passerer mellom Sola og Jorda slik at Sola dekkes helt, total formørkelse, eller delvis. Total solformørkelse regnes som et av de mest spektakulære naturfenomener.

Se video: Slik oppstår solformørkelser

For første gang på 54 år vil det bli en total solformørkelse i Norge. Det skjer på fredag på Kvitøya, som ligger nordøst på Svalbard. På Spitsbergen vil det bli en nesten total formørkelse.

ABC Nyheter snakket med en spent Ødegaard i går.

- Om jeg gleder meg? Ja, gjett a! En solformørkelse er en helt spesiell opplevelse. Selv har jeg opplevd total solformørkelse to ganger før, men da selvfølgelig andre steder i verden. En slik opplevelse påvirker alle sansene. Bare tenk på den fantastiske strålekronen som sola danner rundt månen. Jeg får gåsehud bare jeg tenker på det, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard, like engasjert som alltid, til ABC Nyheter.


Les mer om solformørkelsen og andre astronomiske fenomener på Startsiden.

Personvernpolicy