Volden i Afghanistan verre enn noensinne

<p class="hidden">(Foto: Scanpix)</p>
(Foto: Scanpix)

<pIkke siden 2001, da Taliban ble jaget fra makten, har voldsnivået i Afghanistan vært høyere. Hjelpeorganisasjonene i landet slår nå alarm.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk rapport utarbeidet av 100 frivillige hjelpeorganisasjoner, fastslås det at antall angrep er rekordhøyt i år. Bare i juli ble 260 sivile afghanere drept, blant dem 19 hjelpearbeidere. Det er altså det høyeste tallet på seks år.

Den økende uroen sprer usikkerhet og gjør hjelpearbeidet stadig vanskeligere, sier de 100 organisasjonene og oppfordrer alle parter til å respektere livene til ikke-stridende sivile.

– Hittil i år har antall opprørsangrep, bombeangrep og andre voldelige episoder økt med rundt 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier Agency Coordinating Body for Afghan Relief (ACBAR).

Fredag ble fem NATO-soldater og en afghansk tolk drept i to forskjellige bombeangrep i de østlige delene av landet.

Sammensatt bilde

Det er ikke bare Taliban-opprørere som står bak volden. Interne oppgjør i klansamfunn og kriminelle banders herjinger fører også til flere voldshandlinger og økt usikkerhet. Det samme gjør NATO-styrkenes operasjoner, der også sivile rammes direkte og indirekte.

Christian Jepsen, informasjonssjefen for den danske organisasjonen Dacaar, bekrefter at det er blitt vanskeligere og vanskeligere å arbeide i landet. Dacaar arbeider flere steder i landet for å bedre vann og sanitærforhold.

– Det er blitt stadig tøffere, og det ser ut til at utviklingen bare blir verre, sier han i en telefonsamtale med det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge Jepsen er det en svært sammensatt grunn til det høye voldsnivået.

– Det er en blanding av interne oppgjør, ren kriminalitet og Taliban-opprørere.

Antall utenlandske soldater i Afghanistan har økt med over 10.000 i løpet av det siste året og er nå kommet opp i 71.000. Antall afghanske soldater har økt omtrent like mye, men Taliban-opprøret har samtidig økt både i styrke og bredde.

Ifølge ACBAR var det 463 opprørsangrep i mai og 569 i juni. Rundt 2.500 mennesker er drept hittil i år i konflikten. Presise tall er ikke tilgjengelige, men trolig inkluderer tallet 1.000 sivile.

Alle dreper

Rundt to tredeler av de sivile dødsfallene skyldes angrep fra opprørerne, og da dreier det seg særlig om selvmordsangrep og andre angrep som ikke tar hensyn til at sivile blir rammet.

Ifølge ACBAR har Taliban i sør og øst innledet en stadig med systematisk terrorkampanje som inkluderer trusler, bortføringer og likvidering av sivile.

Samtidig gjennomfører de internasjonale styrkene oftere bombeangrep, noe som også bidrar til at stadig flere sivile blir drept.

«Ofte medfører operasjoner som afghanske og internasjonale styrker gjennomfører, en overdreven bruk av makt, utenomrettslig drap, ødeleggelse av eiendom og mishandling av mistenkte,» heter det i ACBARs kunngjøring.

Skoler stenges

Volden har ført til at et stort antall skoler og helsestasjoner har måttet stenge, den hindrer hjelpe- og utviklingsprosjekter og skapt et stadig større internt flyktningproblem, sier ACBAR.

ACBAR oppfordrer alle parter til å prioritere sikkerheten til sivilbefolkningen og respektere krigens lover. Det innebærer blant annet å skille mellom stridende og ikke-stridende, aldri å bruke sivile som skjold og ikke å angripe humanitære organisasjoner eller deres personale eller lagre. (©NTB)

Personvernpolicy