Kystverket skal undersøke vraket av krysser

<p class="hidden">Sørvær i Finnmark. Den russiske krysseren «Murmansk» på grunn ved Sørvær. Krysseren kom i drift og drev på land under slep langs norskekysten. (Foto: Scanpix/ GUNNAR SÆTRA)</p>
Sørvær i Finnmark. Den russiske krysseren «Murmansk» på grunn ved Sørvær. Krysseren kom i drift og drev på land under slep langs norskekysten. (Foto: Scanpix/ GUNNAR SÆTRA)

<pOpplysningene om at vraket av den russiske krysseren «Murmansk» kan inneholde både radioaktivitet og miljøfarlige stoffer fører til nye undersøkelser.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kystverket vil allerede i høst gjennomføre nye undersøkelser av vraket for å se om det inneholder miljøgifter som kan representere miljøfare, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap), til NTB.

De nye undersøkelsene av vraket som i 14 år har ligget i fjærsteinene i Sørvær i Finnmark kommer etter at Aftenposten fredag skrev at utstyr fra vraket inneholdt radioaktive stoffer og 500 tonn avfall.

Radioaktivt utstyr

Til tross for at både Kystvakten, SFT, Sjøfartsdirektoratet og Kystverket har hevdet at det ikke fantes radioaktive kilder om bord, gikk strålealarmen da en kasse apparater og utstyr fra vraket ble levert til avfallsselskapet Eurovironment på Fornebu i Bærum.

– Kilden ble inspisert og det ble gjort målinger som viste relativt lave verdier. Men det var likevel så pass at mennesker ikke bør ha direkte kontakt med kilden, sier seksjonssjef Ola Reistad ved Statens strålevern til Aftenposten.

Ukjent

Kystministeren framholder overfor NTB at dette er helt nye opplysninger for Kystdepartementet. Senest i 2006 ble det foretatt en gjennomgang for å finne ut hvilke av de mer enn 2000 vrakene som ligger langs norskekysten som skal fjernes for statens regning.

– Konklusjonen den gang var at «Murmansk» ikke representerte noen direkte forurensningsfare. Men vi tar nå ytterligere en gjennomgang for å se om det finnes tungmetaller, radioaktive komponenter eller annen farlig forurensning, sier Helga Pedersen.

Skamplett

Folk i Hasvik har de siste 15 årene kjempet innbitt for å få fjernet krysseren som slet seg under et slep til opphogging i India julaften 1994.

– Det store spørsmålet er om vraket fortatt skal ligge i fjærsteinene som en skjemmende skamplett, sier tidligere Hasvik-ordfører Odd Egil Simonsen.

Pedersen sier hun har stor forståelse for at folk i Sørvær ønsker å få fjernet vraket. Men hun kan ikke love noe endelig utfall av undersøkelsene.

– Ingen som har sett de skjemmende restene av krysseren ved Sørvær mener at dette er et flott syn. Men det er i seg selv ikke nok til at krysseren blir fjernet, sier Pedersen til NTB.

Personvernpolicy