Mindre vold i Irak

<p class="hidden">Foto:Scanpix</p><p class="hidden"> </p>
Foto:Scanpix  

<pVolden i Irak har gått betydelig ned det siste året, men situasjonen er ennå skjør mener Irak-ekspert. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bush lover at amerikanske soldaters tjeneste skal reduseres fra 15 til 12 måneder. Tjenestetiden skal skjæres ned i samme takt som krigssonen forbedres. I juli mistet 11 amerikanske soldater livet i Irak. Det er det laveste tallet siden krigen startet i 2003. Den amerikanske forsvarsministeren sier at dette er et resultat av nedgangen i volden i Irak.

November 2004 var den blodigste måneden for de amerikanske soldatene. Da mistet137 soldater livet. USA har siden invasjonen i mars 2003 mistet 4125 soldater. Siden i fjor har volden blitt mindre. Da sendte USA ytterligere 30.000 soldater for å bekjempe de irakiske opprørerne.

De som støtter invasjonen i Irak mener at nedgangen i volden skyldes denne opptrappingen.

Nupi- forsker og Irak-ekspert Henrik Thune mener at dette er et bedrag:

- Dette er et resultat av at USA i fjor sommer inngikk avtaler med irakiske opprørere som blant annet innebærer at de betalte dem for å legge ned våpnene, sier han til ABC Nyheter.

Thune forteller at USA endret strategien sin sist sommer.

- De samarbeider mer med sunniopprørerne og har gitt dem kontroll over områder. For litt over ett år siden var situasjonen katastrofal og mange sivile mistet livet, forteller han.

Men situasjonen er skjør.

- Det går overraskende mye bedre. Amerikanerne samarbeider med både sunniopprørerne og regjeringen, som hovedsaklig består av shiamuslimer.Men de har ikke fått dem til å samarbeide med hverandre. De har ikke bygd noe politisk bro. Bagdad er en mer stabil by enn det var for noen år siden, men dette har amerikanerne oppnådd ved å inndele byen, påpeker han.


Les flere nyheter fra Midtøsten på Startsiden.

Personvernpolicy