Best i Trysil, verst i Gamvik

Også hovedstaden har fått sin bit av det varme været. 28. juli-noteringen på 31,6 grader var den høyeste julitemperaturen som er målt på 53 år. Men aller varmest i juli var det i Trysil, med 33,8 grader 26. juli. Foto: Scanpix.
Også hovedstaden har fått sin bit av det varme været. 28. juli-noteringen på 31,6 grader var den høyeste julitemperaturen som er målt på 53 år. Men aller varmest i juli var det i Trysil, med 33,8 grader 26. juli. Foto: Scanpix.

<pFolk i Trysil har opplevd landets beste julivær, mens Gamvik ikke har hatt én eneste penværsdag i måneden som har gått. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generelt har det vært bedre å være i Norge enn i Syden i juli, slår værstatistiker Bernt Lie fast.

– Til tross for olsoks festfyrverkeri, med torden og store nedbørmengder på kort tid, har hele Sør-Norge hatt en flott julimåned, sier Lie til NTB.

Mest penvær har imidlertid Helligvær fyr, nordvest for Bodø, hatt med 13 penværsdager. Tolv penværsdager er notert både ved Halden-Prestebakke, Svolvær-Skrova fyr og Myken på Helgelandskysten. Mange steder har også elleve og ti penværsdager.

– Disse stedene har trolig hatt omtrent dobbelt så mange penværsdager som vanlig, noe som sier litt om hvor flott første og siste del av juli har vært. Det har rett og slett vært fenomenalt sommervær, sier værguruen, som selv tilbringer sommeren utenfor Mandal i Vest-Agder og uoffisielt har notert tolv penværsdager.

En penværsdag skal være så godt som skyfri, og det skal ikke være målt nedbør. Disse dagene er ikke registrert av meteorologene i mer enn rundt ti år, og det er derfor ikke beregnet normaler for målingene.

Aller best i Trysil

Værstatistikeren utroper dem som har vært i Trysil til månedens værvinnere. Ved Trysil veistasjon ble det målt 33,8 grader 26. juli, noe som både er rekord for Hedmark og månedens høyeste notering for året i landet.

– Det er interessant at rekorden ikke kom i hoveddalføret i Østerdalen, men i en sidedal. Det hadde man ikke regnet med. Og det har bare elleve år siden 1850-tallet hvor landets varmeste sted i juli har hatt høyere temperatur enn 33,8, forteller Lie.

Holdt sammen med en månedsnedbør i Trysil på bare 40 prosent av normalen kårer Bernt Lie dette til det beste stedet å ha vært i juli.

Varmeste på 137 år

Temperaturrekord ble det også på Røros, med 30,7 grader 27. juli. Flere ganger tidligere har termometeret nådd 29,9 grader. Men dette var første dag med tropevarme i kobberbyen, som har hatt observasjoner i 137 år.

– Det var som en veldig god idrettsprestasjon. Det er spesielt at rekorden økes med nesten én grad, sier en oppglødd værstatistiker.

Nord-Troms og Finnmark skiller seg ut fra resten av landet og har hatt lavere temperaturer enn vanlig. Flere steder har det nesten ikke vært noen penværsdager.

– Det er kanskje fælt å trekke fram det dårligste stedet. Men Gamvik i Finnmark har null penværsdager og 27 helt overskyede dager, sier Lie. (©NTB)

Personvernpolicy